Visites guiades per conèixer el llegat de la bailaora Carmen Amaya a Begur

L'estàtua que hi ha a la Plaça Forgas vol mostrar un intangible curt però intens, la relació de Carmen Amaya amb Begur. 

 

Coincidint amb el centenari del seu naixement el municipi ha preparat tot un seguit d'activitats que pretenen recordar la figura de la bailaora barcelonina. Una personalitat i un llegat que resumidament es pot copsar amb les visites guiades que recorren els llocs més emblemàtics que va trepitjar al poble.

Una estrella del flamenc

Carmen Amaya va nèixer el 1912 al barri de Somorrostro de Barcelona. Una zona de barraques propera a la Barceloneta que ja ha desaparegut. De familia molt vinculada al flamenc de ben jove va destacar als tablao. La seva estela va anar creixent fins al punt que va acabar essent una estrella internacional amb admiradors als Estats Units, l'Amèrica Llatin, aPortugal o Frnaça entre d'atlres

Als anys 60 l'artista descobreix Begur i en queda enamorada. Ordena comprar el Mas Pinc i de seguida s'implica a la vida cultural de la zona. Va participar en diversos actes socials i va ser reina de les festes de Primavera de Palafrugell. Amaya va fer de Begur el seu lloc de repós i va morir-hi el novembre de 1963.

Begur recorda Carmen Amaya amb un programa d'actes

Aquesta estima ha fet que l'Ajuntament de Begur li vulgui retre un ennèssim homenatge coincidint amb el centenari del naixement.

 

Aquest, de fet, ja ha començat amb les visites guiades, una exposició que dura fins al maig de l'any que ve i una xerrada sobre l'artista a càrrec del seu biògraf. També hi ha programat un espectacle de flamenc els dies 16 i 17 d'agost sota el títol Juerga Gitana. L'últim dels actes és la projecció de Los Tarantos, la darrere pel·lícula que Amaya va protagonitzar l'any 1963.

Pel que fa a les visites guiades es faran el 23 d'agost a dos quarts de vuit a un preu de cinc euros i el dia 28 de setembre gratuïtament coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni.

Imatge: Wikimedia Commons (modificada amb sobreposició cinta vídeo)