35.000 persones visiten la Fira d'Indians tot i el mal temps

Tot i la intermitent pluja d'aquest passat cap de setmana fins a 35.000 persones van passar per la Fira d'Indians de Begur. Ni els pronòstics de tempesta ni el cel tapat van privar al públic de visitar un any més l'activitat cultural i lúdica més important dins del calendari de Begur.

L'any passat van ser 42.000 les persones que van visitar la Fira d'Indians i tot i que enguany han estat 7.000 persones menys, des de l'Ajuntament ho atribueixen a la meteorologia.

10 anys ha complert la fira i ho ha fet amb l'esperit que la va veure néixer. Música, ritmes i balls caribenys, productes d'ultramar, mostra d'oficis tradicionals, còctels, cates de xocolata i molt més. Cap activitat de les que es van programar es va haver de suspendre pel mal temps. Fins i tot la pluja sabia quan havia de caure per permetre que les activitats més exitoses es puguéssin celebrar amb normalitat.

La vestimenta de fil blanca i els barrets de palla es van tornar a convertir en la indumentària de protocol per assitir a la fira d'indians. I els carrers de Begur, com cada any es van penjar les seves millors gales per donar la benvinguda a l'esperit cubà de la fira. A qualsevol racó de la vila i en qualsevol moment podia sonar qualsevol melodia indiana que engrescava als assistents a marcar-se uns passos de ball o a seguir les actuacions amb aplaudiments.

Un dels moments més especials que es van viure va ser aquest, la recreació de l'arribada de l'indià Pere Roger que després de la seva aventura cubana va tornar enriquit a la vila begurenca on hi va aportar part de la seva fortuna construint-s'hi una gran casa indiana així com algunes de les costums de l'estil de vida del Carib.

Aquests nous rics van planificar urbanísticament un Begur colonial amb cases que encara avui semblen palaus i que es poden visitar gràcies a les visites guiades que es programen cada any. Aquest és el llegat patrimonial però també cultural que els 'americanos' van aportar a Begur.

Tabac en forma de puros, rom per fer els populars 'mojitos', però també bon menjar on hi destaca la xocolata. El primer cap de setmana de setembre a Begur s'hi troben grans referents de la cultura i l'estil de vida cubà.

La Fira dels Indians serveix per recordar a la vegada que homenetjar al mig miler de begurencs que van emigrar a Cuba a fer fortuna el segle XIX i amb aquests 10 anys que ja té d'història la Fira ha sabut fer-se un lloc dins del calendari d'activitats lúdiques de Catalunya convertint-se en un atractiu i un reclam pel turisme però també pels mateixos baixempordanesos que cada any repeteixen a la Fira d'Indians de Begur.