Les gitanes de Catalunya homenatgen Carmen Amaya a Begur

Prop de 300 dones gitanes van reunir-se per recordar Carmen Amaya a Begur, el municipi que va ser casa seva els seus darrers anys de vida. 

Gitanos i sobretot gitanes vinguts d'arreu van voler participar en aquesta jornada commemorativa. 

Carmen Amaya és un personatge molt admirat pel poble gitano, i no només per les seves dots artístiques. Durant la seva època daurada, la bailaora va convertir-se en embaixadora de l'ètnia gitana al món. Un fet que va ajudar el col·lectiu a fer caure prejudicis i a integrar-se a la societat, doncs al voltant dels anys seixanta es vivien en uns temps en què aquest grup era víctima de la xenofòbia i la discriminació.

L'acte més emotiu de l'homenatge a Carmen Amaya va ser l'ofrena floral de les dones gitanes a l'estàtua de la bailaora que es troba al municipi begurenc.

I és que la figura de Carmen Amaya és especialment admirada per les dones de la seva ètnia, doncs va contribuir a canviar el rol de les gitanes a la societat.

Carmen Amaya va ser sempre una dona molt avançada al seu temps. Nascuda l'an 1912 al barri de Somorrostro de Barcelona i de família molt vinculada al flamenc, des de jove va apostar per ser bailaora. El seu talent va donar fruit i va convertir-se en una estrella internacional que va voltar per tot el globus trepitjant els escenaris més prestigiosos

Aquesta actitud enèrgica i emprenedora és quelcom que admira a les dones de la seva ètnia, que la tenen com a referent.

Tot i que Carmen Amaya va viatjar per tot el món, va enamorar-se de la Costa Brava i va decidir passar els seus darrers anys a Begur. El 1960 l'artista va comprar-se el Mas Pinc i de seguidava implicar-se a la vida social i cultural de la zona. Amable i propera, Amaya va posar-se a la butxaca la gent del poble i va viure com una begurenca més fins que va morir l'any 1963.


Al marge de l'homenatge de les dones gitanes de Catalunya, en el marc de l'any Carmen Amaya s'han organitzat altres activitats com visites guiades, l'espectacle 'Juerga Gitana' o una exposició que ressegueix la vida artística i personal de la bailaora.