Santa Coloma de Farners obrirà els actes de l’Any Vinyoli amb el I Festival Domini Màgic de poesia que es farà els dies 4 5 i 6 abril

Aquesta setmana ha quedat constituïda la Comissió de l’Any Vinyoli, òrgan que s’encarregarà d’impulsar els actes de commemoració del centenari del naixement del poeta,

així com el trentè aniversari de la seva mort. El Govern de la Generalitat, a través del Departament de Cultura, promou l’Any Vinyoli per tal d’honorar la seva memòria i difondre’n l’obra i el llegat.

L’Any Vinyoli neix amb la voluntat de difondre l’obra i la figura de Joan Vinyoli arreu de Catalunya i els territoris de parla catalana. Aquesta commemoració té com a objectiu principal impulsar la relectura i l’actualització de la seva obra i el seu llegat mitjançant la participació dels creadors i les institucions de la cultura i de l’ensenyament, així com els mitjans de comunicació.

L’Any Vinyoli comptarà amb la participació de totes aquelles persones que representin entitats que poden aportar elements a la commemoració i aquells professionals que han destacat pel coneixement i la divulgació de l’obra del poeta.

La Institució de les Lletres Catalanes impulsarà les activitats de l’Any Vinyoli, que tindrà com a comissari l’escriptor Jordi Llavina, nomenat pel conseller de Cultura.

Joan Vinyoli

Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és un dels més grans poetes en llengua catalana del segle XX, i, probablement, la veu lírica més influent en tota la literatura posterior a ell. La seva obra respon a criteris d’una elevada exigència formal i moral.

Als quatre anys es va quedar orfe de pare i amb la seva mare es van instal·lar a Sant Joan Despí. Als vuit anys van tornar a viure a Barcelona, on va estudiar a l'escola dels Jesuïtes del carrer de Casp. A partir d'aleshores, va estiuejar a la població de Santa Coloma de Farners. L'any 1930 va entrar a l'editorial Labor, on va treballar fins l'any 1979. Durant la guerra civil, fou destinat a la Inspecció de Centres de Reclutament de la zona republicana. Vinyoli va exercir, ja en la maduresa, com a traductor de l’alemany. En aquest sentit, les seves versions de Rilke són d’una altíssima vàlua literària.

Vinyoli va ser reconegut amb diversos premis literaris, com el de la Crtítica de Serra d’Or (1976, 1977, 1981 i 1985), el Premio Nacional de las Letras (1985) i el Ciutat de Barcelona (1985).