Trinitat Neras és guardonada amb la medalla d'honor del Parlament

La begurenca Trinitat Neras va estar guardonada ahir dimecres amb la medalla d'honor del Parlament de Catalunya en categoria or per ser una de les primeres vuit diputades de la història del parlamentarisme català.

 

El guardó, que també van rebre les altres set diputades, es va acordar en commemorar-se el trenta-cinquè aniversari de les primeres eleccions al Parlament restablert, el 20 de març de 1980.

Segons l'acord de la mesa del Parlament, se'ls ha concedit el guardó "pel seu caràcter pioner i per la seva implicació política en aquells anys inicials de la recuperació de la democràcia i l'autogovern". Les altres primeres diputades eren Rosa Barenys, Maria Dolors Calvet, Teresa Eulàlia Calzada, Concepció Ferrer, Helena Ferrer, Marta Mata i Assumpció Sallés.

L'entrega del guardó es va fer dins del marc dels actes commemoratius de la Diada de Catalunya celebrats a Barcelona. Hi van assistir totes les diputades a excepció de Mata, que va morir el 2006. Va parlar Neras en nom de totes vuit. "Cap de nosaltres no oblidarà mai el 10 abril de 1980, quan es va constituir el Parlament. Amb emoció, repreníem la nostra història. Creiem que és un bon moment per donar les gràcies a les dones i els homes que van lluitar per recuperar la democràcia i les nostres llibertats. Fins llavors cap dona no havia exercit de diputada al Parlament", va dir. Neras va recordar també que les dones "eren el 50 per cent de la població, però només el 5,2 per cent de la força del Parlament" i que les polítiques de gènere "van arribar amb molt retard". 

Les primeres diputades del Parlament van iniciar el mandat el 10 d'abril de 1980, quan es va constituir la cambra, llevat d'Assumpció Sallés, que ho va fer el novembre en substitució de Justiniano Martínez. Totes van ocupar l'escó fins al final d'aquella primera legislatura, i algunes també van ser diputades posteriorment. Trinitat Neras (CiU) és la que va durar més, ja que ho va ser fins a la sisena legislatura. Neras va deixar de ser diputada del Parlament el 23 de setembre de 2003, després de més de 23 anys. També va ser regidora de l'Ajuntament de Begur durant el mandat 1991-1995.

La proposta de donar la medalla d'honor a les vuit primeres parlamentaries la va fer la pròpia presidenta del màxim organisme català, Núria de Gispert, el mes de març passat. La medalla d'honor del Parlament, que és la màxima distinció de la cambra catalana, és va crear l'any 2000, i s'atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. En edicions anteriors han estat distingits, entre d'altres, Desmond Tutu, reverend i premi Nobel de la pau; l'exfutbolista i entrenador Josep Guardiola; la cuinera Carme Ruscalleda, o el tenor Josep Carreras.

La medalla manté el disseny que Antoni Comella va fer per al logotip del Parlament per encàrrec de la institució la primera legislatura, que reprodueix les quatre barres sobre fons daurat. L'any 2000 l'orfebre Joaquim Capdevila el va adaptar per a la medalla.