Begur acull el seu primer Festival Internacional de Cinema

Begur, escenari de diverses pel·lícules, serà la seu, del 22 al 25 d'octubre, del I Festival Internacional de Cinema. El certamen, que es farà al cinema del Casino Cultural, neix amb un triple objectiu: promoure el cinema independent de qualitat, impulsar els rodatges de cinema a l'Empordà i dotar el municipi d'un certamen de cinema internacional.

El festival és una iniciativa de l'Associació de Comerç i Turisme de Begur i Empordà Film Comission, amb el suport de l'Ajuntament.

El Festival comptarà amb diverses seccions. Així hi haurà la secció Oficial Premiere, que oferirà pre-estrenes fora de competició de films d'autor de curt i llargmetratge que s'estrenaran als circuits comercials els propers mesos. En aquesta secció ja se sap que es presentarà The evil that men do, de Ramon Térmens. La secció Oficial, oberta a curtmetratges de tot el món, principalment de nous directors i directores, que optaràn al palmarès del festival. La secció Trailer,amb una selecció de trailers de pel·licules clàssiques, que optaran al Premi del Públic. I la secció Nin, dedicada al públic infantil, que oferirà projeccions als escolars de Begur i els descobrirà joies del cinema.

Al llarg dels quatre dies, es preveuen sessions de fòrum, amb especial atenció al cinema dirigit als infants, col·loquis i homenatges. En aquesta primera edició, es retrà homenatges a l'actriu Teresa Gimpera, vinculada durant molts anys a Begur; a l'artista Carmen Amaya, que tenia casa a Begur, on va morir i està enterrada, i als directors Francesc Rovira-Beleta, que va dirigir el film Los Tarantos (1963), amb Carmen Amaya com a protagonista i que va ser nominada als Oscar de Hollywood, i Manel Esteban Marquilles, mort recentment. Paral·lelament, es farà el vermut amb... (taules rodones amb actors, actrius, directors i crítics) i una exposició dedicada al món de la foto-fixa al cinema.

Al mateix temps, el festival comptarà amb un apartat on-line, on s'oferiran peces cinematogràfiques, curts i videos vinculats amb la programació del Festival i la seva actualitat, així com també films experimentals. Les primeres peces que s'han sel·leccionat són: Una entrevista a l'actriu Teresa Gimpera realitzada per Cine Memory, un film poc conegut sobre la visita de Carmen Amaya a Cuba, una entrevista a la fotografa Colita (autora de la foto del poster del Festival on va retratar a Teresa Gimpera) i un film del recentment desaparegut Manel Esteban Marquilles sobre la censura als darrers anys de la dictadura de Franco.

A Begur s'han realitzat diversos rodatges de pel·lícules. El més recordat sens dubte ha estat el de la pel·lícula De repente, el último verano, l'any 1959, amb Elisabeth Taylor, Katherine Hepburn i Montgomery Clift. El més antic rodatge del qual es té constància és el del film El secreto del mar, que va tenir lloc el 1916 a Begur, Aiguablava i Fornells, però també a l'Estartit, Torroella de Montgrí i Port de la Selva. Altres enregistraments són dels films Muñequita (1940), Niebla y Sol (1951), La furia del mar (1958) o Últimas tardes con Teresa (1983).