EI Festival de Cinema de Begur es clou amb homenatges a Teresa Gimpera i Ernest Sais

El Festival Internacional de Cinema de Begur s'ha clos avui amb un homenatge a la carrera artística de Teresa Gimpera, que ha tingut una relació estreta amb Begur, i a Ernest Sais, el responsable de la cabina del cinema.

Abans, s'han entregat els premis del festival,  el Corall d'Or i el Corall de Plata, que han estat, respectivament, per Un mal trago, deMireia Juárez i Hyena's blood, de Nicolas Caicoya.

El festival, que és la seva primera edició, va començar dijous amb l'exposició fotogràfica dedicada a l'actriu Liz Taylor a Begur, que va realitzar el fotògraf Josep Carreras l'any 1959, i l'homenatge al director de cinema José Luís Garci, que va venir acompanyat de l'actriu Mónica Randall.

Gimpera ha estat homenatjada amb el premi especial Corall d'Or, obra d'un artista local, i ha signat en el Llibre d'Honor de l'Ajuntament. Gimpera ha recordat que va venir a Begur de la mà de la fotògraf Colita i que arran del cinema de destape va decidir obrir un negoci de gelats i restaurant, la Lluna, al poble. Reconeix que la seva bellesa la deu als seus pares i que això li ha fet difícil arribar a fer el paper de iaia, cosa que ha aconseguir amb la pel·lícula que està gravant actualment a Madrid. Se li ha dedicat un curt amb diverses imatges de films on ha participat.

Ernest, que és el maquinista del cinema, va recordar que tot va començar al nucli de sa Tuna quan va venir un barceloní i oferia cinema gratuït. I ell, amb 7 anys, el va començar a ajudar. Després va entrar a ajudar al cinema del poble, fins assumir-ne la responsabilitat. Reconeix que li encanta el món del cinema, però també gràcies al fet d'haver-lo combinat amb la seva dona. També li han dedicat un curt on explicava la seva vida.

Abans ja hi ha hagut un tercer homenatge, el dedicat a la bailaora Carmen Amaya, amb la presència de descendents seu. Entremig, s'ha fet l'entrega dels premis de la secció Oficial. El jurat dels premis de la secció, integrat en aquesta primera edició per cinc curtemetratges, estava format pels crítics de cinema Miguel Fernando Ruiz de Villalobos (Imágenes de la actualidad), Oti Rodríguez Marchante (ABC) i Salvador Llopart (La Vanguardia), la productora Sandra Forn i la periodista Andrea Rodríguez.

Durant els quatre dies, s'ha pogut gaudir d'accions diverses, des de pre-estrenes, com The evil that men do, de Ramon Térmens, a cinema al carrer, o cinema destinat al públic infantil. Sense oblidar el seu apartat on-line, on s'ofereixen peces cinematogràfiques, curts i vídeos vinculats amb la programació del Festival i la seva actualitat, així com també films experimentals. El certamen s'ha marcat un triple objectiu: promoure el cinema independent de qualitat, impulsar els rodatges de cinema a l'Empordà i dotar el municipi d'un certamen de cinema internacional.

A Begur s'han realitzat diversos rodatges de pel·lícules. El més recordat sens dubte és el de la pel·lícula De sobte, l'últim estiu, l'any 1959, amb Elisabeth Taylor, Katherine Hepburn i Montgomery Clift, i que és motiu de la mostra fotogràfica. El més antic rodatge del qual es té constància és el del film El secreto del mar, que va tenir lloc el 1916 a Begur, Aiguablava i Fornells, però també a l'Estartit, Torroella de Montgrí i Port de la Selva. Altres enregistraments són dels films Muñequita (1940), Niebla y Sol (1951), La furia del mar (1958) o Últimas tardes con Teresa (1983).