L'alcalde de Begur agafa les regnes de la Xarxa Cittaslow amb l'objectiu de dinamitza-la i acostar-la als ciutadans

L'alcalde de Begur, Joan Loureiro, ha estat elegit nou president de la Xarxa de Municipis per la Qualitat de Vida Cittaslow -ciutats tranquil·les- de l'Estat espanyol i com a principal objectiu que s'ha marcat és la de dinamitzar-la, tant a nivell de donar-la a conèixer als ciutadans com també d'incorporar nous municipis. 

"La primera feina és explicar bé aquest moviment i el que significa per Begur i els begurencs", ha manifestat l'alcalde, conscient que en els darrers anys l'entitat ha restat aturada. Per aconseguir-ho, els vuit municipis que actualment integren l'entitat han decidit com a una primera acció la creació d'una exposició itinerant que aplegui els vuit municipis integrants.

L'elecció de Loureiro com a nou president de l'entitat es va fer en l'assemblea general de la Xarxa que es va fer divendres passat a Saragossa i va rebre el suport unànime de tots els presents. Fins ara, el president de l'entitat, des què es va crear l'any 2009, ha estat el fins ara alcalde de Begur, Joan Català. A part de Begur, l'entitat està formada pels municipis de Pals, Rubielos de Mora, Morella, Begues, Mungia, Lekeitio i Balmaseda. D'altra banda, es va ratificar que la seu administrativa continuï a Pals.

Un cop constituïda la nova direcció, aquesta es va marcar un pla d'acció per dinamitzar-la. Segons ha explicat Loureiro, la dinamització es concretarà en dues grans línies d'actuació. Per un costat, mirar d'incorporar nous municipis i incentivar la relació entre els municipis associats. Per l'altre, emprendre iniciatives per acostar el moviment als ciutadans amb la idea de què s'ho facin seu. La primera acció acordada ha estat la creació d'una mostra itinerant per als municipis membres amb panells informatius de cadascun d'ells amb la finalitat d'informar del què fan i "saber més què significa la Xarxa", ha assenyalat el nou president.

Orígens

El moviment de Cittaslow va iniciar-se a Itàlia l'any 1999 amb l'objectiu de combatre el frenètic ritme de vida actual, apostant per ciutats tranquil·les i de bon viure i contra l'estrès. Set anys més tard, el 2006, els ajuntaments de Palafrugell, Pals i Begur van acordar adherir-se al moviment. Begur ho va fer el 21 de febrer. Davant la presència d'altres municipis de l'Estat espanyol, es va plantejar fer la Xarxa espanyola de Cittaslow. Aquesta es va constituir el  2009. Els municipis fundadors van ser Begur, Pals, Lekeitio, Mungia i Rubielos de Mora.

El manifest del moviment Cittaslow marca 55 requisits en 6 grans temàtiques: política mediambiental, política d'infraestructures, producció autòctona, qualitat urbana, hospitalitat i consciència. Per ingressar cal complir, almenys, la meitat de les recomanacions i deixar la resta com a punts per anar millorant en el futur. Tot i això, hi ha uns requisits que són d'obligat compliment, com poden ser la prohibició de conrear productes transgènics, pla d'estalvi energètic i programes per afavorir la vida familiar.

Begur, municipi amb menys de 5.000 habitants, compte amb una gran oferta patrimonial (castell, torres de defensa de la pirateria, cases indianes o antigues barraques de pescadors) i mediambiental (muntanyes de Begur i la reserva marina de ses Negres). A més, ofereix altres atractius, com és el propi nucli antic o els nuclis costaners, sense oblidar les seves ofertes, com són la Fira d'Indians o la mostra gastronòmica del Peix de Roca.

Fotografia: Ajuntament de Begur