Primeres accions per recuperar el Mas Pinc com l'espai mediambiental de Begur

Obres de condicionament, reglaments i contactes amb entitats mediambientals són alguns dels passos que ha tirat endavant l'equip de govern de l'Ajuntament de Begur per recuperar el Mas Pinc, que havia estat la casa de la bailaora Carmen Amaya i fins fa poc seu de l'associació Nereo, com l'espai mediambiental del municipi.

 El nou equipament municipal, que serà una realitat l'any vinent, es dirà Espai Mas Pinc, que, sota la batuta de l'àrea de Medi Ambient, impulsarà tota l'activitat mediambiental del municipi. Així, a part de l'edifici, també es recuperà el seu entorn, amb horts socials i el retorn de la vinya, com també la reactivació de senders, sense oblidar la reactivació de la reserva marina de ses Negres.

Les obres s'han iniciat amb la reconstrucció de la teulada, que té un cost de 19.000 euros. L'actuació l'està realitzant l'empresa Construccions i Obres Freitas SL. Es preveu que les obres estiguin enllestides abans d'acabar l'any. Al mateix temps, i també per junta de govern, s'han adjudicat les obres per arranjar portes i finestres, a part de fer mòduls, amb una inversió d'uns 7.000 euros.

Paral·lelament, l'àrea de Medi Ambient, que és l'àrea que anirà al nou espai per coordinar-ho tot, ja està treballant en la redacció del reglament del nou equipament, com també en el manual d'ús de les instal·lacions. A més, s'està plantejant la creació d'una àrea pròpia de comunicació,amb una finestra  a la pàgina web de l'Ajuntament i xarxes socials singulars, per informar de tota la tasca de l'Espai Mas Pinc.

Al mateix temps, el govern ha tingut, recentment, una reunió amb entitats mediambientals del municipi per veure el possible interès d'estar presents a l'Espai Mas Pinc, parlar del reglament i usos del nou equipament i dels projectes que des del govern es volen impulsar. "Estem oberts", ha manifestat l'alcalde, Joan Loureiro, que vol que la societat begurenca s'impliqui d'una manera directa amb aquest nou espai per tirar-lo endavant. "Volem que els begurencs se'l facin seu", ha afegit Loureiro.

 

Història

El Mas Pinc, una masia amb una torre de defensa del segle XVII, va ser adquirida l'any 1963, mitjançan un document privat, per un empresari nord-americà, Stuart S. Wilson Junior, que li va deixar a Carmen Amaya. En aquesta finca, la bailaora va viure els darrers mesos de la seva vida. Carmen Amaya va morir el 19 de novembre de 1963. Dos anys més tard, el 1965, l'Ajuntament de Begur, amb l'alcalde Joan Gual, va adquirir la finca, el mas i unes tres hectàrees de terreny, per 700.000 pessetes. Amb la democràcia, l'Ajuntament va decidir reformar-la i rehabilitar-la. Després de 8 anys d'obres i una inversió d'uns 40 milions de pessetes, l'espai municipal es va inaugurar el 23 de maig de 1987 com a Centre Cultural Carmen Amaya, nucli central de les activitats culturals del municipi. El nou govern, sorgit de les eleccions de 1987, va decidir cedir la gestió a dues noies, i posteriorment, a l'associació Nereo, que ho ha gestionat fins a l'estiu passat.