Begur implantarà la recollida porta-a-porta

L'Ajuntament de Begur vol revolucionar la recollida d'escombraries al municipi. Aquest dimarts, aprofitant el ple d'ordenances fiscals 2016, el consistori va anunciar que implantarà el porta-a-porta als nuclis urbans de Begur i Esclanyà i que millorarà el reciclatge a les urbanitzacions. Un element que ja practiquen diversos municipis i que de fet ja fa Begur en el cas dels establiments comercials i industrials.

This text will be replaced

El canvi de model obligarà a apujar la taxa d'escombraries que passarà dels 180 euros actuals als 200. Són 20 euros anuals, 5 per trimestre, que per una banda permetran eixugar el dèficit existent en el servei d'escombraries i per altra implementar el nou i més sostenible servei amb garanties.

Econòmica i mediambiental

La justificació a aquesta mesura té dues potes: Una econòmica i l'altra mediambiental. Pel que fa a l'econòmica en els propers anys s'incrementarà i força el cànon que paguen els ajuntaments per tona d'escombraria no reciclada. Una demanda de la Unió Europea que encarirà el rebut d'aquells municipis on no es recicli. Per tant a la llarga caldria augumentar la taxa que paguen els contribuents perquè, per llei, aquest servei no pot ser deficitari. Actualment ho és, perquè s'han implementat un seguit d'elements nous que han encarit el servei per sobre les previsions inicials.
Pel que fa a l'element mediambiental, actualment Begur, només recicla entre el 18 i el 25% de tota la brossa que genera. L'objectiu és arribar al 50-60% en el primer any d'implementació del porta-a-porta. Un objectiu, per altra banda, exigència de la Unió Europea als seus Estats membres.

Escombraries al marge, la resta d'ordenances fiscals es mantenen pràcticament congelades. S'incorporen els conceptes d'exhibició de cartells, rètols i pancartes al Mas d'en Pinch, el Pavelló Municipal i el Polivalent d'Esclanyà.

Pel que fa a l'IBI s'han calculat dos tipus de gravamen per mantenir la taxa congelada. Un per si hi ha govern a l'Estat i s'aproven uns pressupostos i l'altra en cas que la situació segueixi bloquejada com fins ara i s'hagin de prorrogar.