Detecten una nova alga invasora a Ses Negres a Begur

La reserva marina de ses Negres de Begur compta amb una segona alga invasoraWomersleyella setacea, una alga filamentosa de color vermellós que prové de les illes Hawaii. Així ho va anunciar Emma Cebrián, investigadora d’espècies invasores i professora de la Universitat de Girona, després de participar en la immersió que es va fer ahir durant la jornada de treball sobre l’abast de la primera alga detectada, Caulerpa cylindracea
Aquesta espècie, que prové d’Austràlia, s’ha detectat ara més al nord, a Roses, segons va explicar durant les conclusions de la jornada María García, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CSIC).
 
Womersleyella setacea, que té un gran creixement vegetatiu, afecta sobretot els fons coral·lígens, com també fons rocosos. La primera vegada que es va detectar al Mediterrani va ser a la costa francesa, l’any 1989. Cinc anys més tard, es va localitzar ja a les illes Balears, on és molt extensa. La arribada a Catalunya va ser un dècada més tard, essent citada per primera vegada l’any 2006 a Palamós. “És incipient la seva presència a ses Negres” va afegir Cebrián.
 
Una situació semblant a la primera alga invasora detectada, Caulerpa cylindracea. “Ara, l’índex a ses Negres és baix, però no vol dir... L’any que ve poder és alt”, va assenyalar Cebrián. Caulerpa cylindracea pot créixer dos centímetres al dia i arribar a recobrir tot el fons en poc temps. “Hem de veure com progressa”, va dir García, que va recordar que el primer lloc on es va detectar va ser a Vilanova, l’any 2008, i que cinc anys més tard, ja va aparèixer per la costa de Blanes, encara que en aquest punt “no progressa”. “Crec que és l’únic lloc que no li agrada”, va afegir la científica, que va afegir que recentment ha detectat la presència d’aquesta alga invasora a cala Canyelles de Roses. “I abundant”, va sentenciar.
 
Davant aquesta situació, les dues científiques van plantejar com una primera mesura d’acció la necessitat de saber l’abast de les colònies d’algues invasores.. Per això, cal que la gent del país -pescadors, entitats ambientals, clubs de busseig...- s’impliqui per observar on apareixen i comunicar-ho. I en aquesta línia, l’associació Sotaigua de Begur, impulsora de la jornada d’ahir i de la neteja submarina que va descobrir la primera alga invasora, ha decidit col·laborar i s’ha adherit a la xarxa d’Observatoris Sentinella de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar, que coordina l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) de Barcelona .
 
“Aquesta xarxa d’Observatoris ciutadans, està implicada de primera mà en la vigilància d’àrees de seguiment en coordinació amb els investigadors de la plataforma. Les dades que s’hi publiquen, son validades pels científics i queden a disposició de les administracions i de la societat en general al web observadorsdelmar.cat” va explicar Elisabetta Broglio, de l’ICM-CSIC i coordinadora de la plataforma. “com a associació dedicada a la preservació del litoral i com a Observatori Sentinella d'Observadors del Mar en col·laboració amb l'Institut de Ciències del mar, es posa a la disposició de l'Ajuntament i altres entitats per col·laborar en el que considerin necessari”, s’ha comunicat des de l’entitat Sotaigua.
 
L’Ajuntament de Begur, coorganitzador de la jornada, també va decidir implicar-se. En aquest sentit, l’alcalde de Begur, Joan Loureiro, va anunciar que des de Medi Ambient es treballarà per mirar de prendre accions, conjuntament amb la Generalitat i els científics, davant la presència de les algues invasores. També s’hi va implicar Oriol Làzaro, secretari de l’eurodiputat Francesc Gambús, que ha reclamat recentment a la Comissió Europea que prengui mesures contra l’esmentada alga invasora de ses Negres. Làzaro va exposar que treballarà, juntament amb els científics, en la creació d’una llista d’espècies invasores marítimes perquè siguin acceptades per la Unió Europea, ja que actualment, de marina, no n’hi ha cap.