En Fumera ja vigila a tots els nens i nenes

En Fumera, el misteriós patge reial que espia el comportament dels nens i les nenes del Baix Empordà per explicar-lo a Melcior, Gaspar i Baltasar, ja es a la Costa Brava centre per informar als Reis Mags d'Orient de com es porta la mainada, especialment, en els dies previs a l'arribada de ses majestats i saludar personalment als mes petits de casa.

Diu la tradició que en Fumera ho veu tot amb els set ulls que te al cap, ho sent tot i ho xerra tot a ses majestats. Una informació molt valuosa pels Reis perquè després decideixen si faran realitat tots els somnis dels infants i si cal portar carbó als que no fan bondat.

 

Per rebre en Fumera, l'ajuntament de Calonge, per primera vegada ha celebrat una gran festa per rebre'l. Els mes menuts de cada família l'han pogut saludar i observar de prop les quatre orelles que té a cada banda del cap i els quatre ulls del davant i tres de darrere que fa servir per vigilar-ho tot i enxampar les malifetes i entremaliadures dels infants i també prendre nota del bon comportament de la canalla.

 

El personatge d'en Fumera forma part de la mitologia de Nadal catalana, especialment, a l’Empordà. Se'l coneix amb aquest nom perquè, sempre que pot, arriba i marxa de les cases per la xemeneia o la fumera, talment com el fum per la llar de foc. A Palamós, també han celebrat una festa per rebre a l'emissari dels Reis.