El Calongí Pere Parés guanya un premi de la UOC per un projecte innovador informàtic

Els guanyadors dels premis. (Foto: UOC)

'Seguiment d’extremitats de ratolins en experiments optogenètics', del calongí Pere Parés, ha guanyat un dels tres Premis UOC-RMF.

Els guardons, organitzats per la Universitat Oberta de Catalunya i per la Ramon Molinas Foundation per segon any, reconeixen els millors treballs finals dels estudiants d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC amb l’objectiu de posar-los en contacte amb el sector professional de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

El projecte 'Seguiment d'extremitats de ratolins en experiments optogenètics' és el guanyador en la categoria d’Informàtica. Es tracta d’un software de visió artificial que ha resolt una dificultat del grup de recerca en neurociència del Princeton Neuroscience Institute. Aquests investigadors, entre altres línies, treballen en l’optogenètica aplicada a rosegadors. La universitat nord-americana no podia mesurar de manera automàtica les respostes dels rosegadors, un inconvenient resolt gràcies al projecte de Parés.

El software és capaç d’aportar les dades amb un mètode no invasiu com a resultat d’un seguit d’algoritmes de visió per computador i d’intel·ligència artificial ideats pel mateix Parés.

Perfil del guanyador

Pere Parés Casellas és llicenciat en Enginyeria Informàtica per la Universitat de Girona (2011), on es va especialitzar en enginyeria de software i visió de computador, i és graduat del màster d’Enginyeria Informàtica de la UOC. El calongí va treballar com a desenvolupador de software al Centre d’Investigació en Robòtica Submarina (CIRS) situat al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona i actualment és responsable d’una solució d’Intelligent Transportation Systems (ITS) a una empresa especialitzada en el desenvolupament i la integració de sistemes avançats d’informació.

Els altres dos premiats

'My wee app', de María Fernández, és el projecte guanyador en la categoria Multimèdia. Es tracta d’una aplicació per a telèfons mòbils amb tecnologia Android que acompanya els pares en la criança dels seus nadons. Permet crear diversos perfils de manera gratuïta i monitoritzar les necessitats diàries d’un bebè, com la freqüència de lactància, el canvi de bolquers o les visites al pediatre. Una aplicació amb una interfície agradable i un maneig intuïtiu que busca ajudar els pares a gestionar el seu temps i a fer un seguiment còmode i senzill de l’evolució del seu petit.

'Segmentació automàtica de la respiració a partir de l’enregistrament acústic', de Juan Alberto Castro, és el guanyador en la categoria Seguretat i Telecomunicació. Un programari que identifica, en temps real, la respiració bucal i nasal mitjançant un micròfon. El projecte, que compta amb un mètode de classificació dels estats ideat per Castro, obre la porta a mesurar trastorns com l’estrès, les apnees o l’asma d’una manera no invasiva. El nivell de detecció de les proves és del 93%.