Calonge-Sant Antoni té 90 pisos okupats

200 vivendes buides, 45 susceptibles de ser cridades a lloguer forços i 90 pisos ocupats. Aquestes són les xifres de l'emergència habitacional a Calonge-Sant Antoni i la darrera xifra un dels problemes més greus que arrossega el municipi.

Fonts municipals admeten que la solució a l'ocupació és molt complicada perquè la tipologia de persones que ocupen és molt diversa i la majoria de les vivendes es troben en mans de banc o processos de canvi de mans entre promotores fallides i entitats financeres.

De fet, fa poc més d'un any l'ocupació massiva d'un edifici a Sant Antoni va posar damunt la taula aquest problema al municipi. La policia hi va detectar una trama organitzada de lloguers il·legals a 100 euros mensuals més un pagament inicial de 350 euros. A un  dels detinguts se li va trobar, a més cocaïna i 6.000 euros en efectiu. Però com que la realitat és complexa, parlant amb algunes de les persones que ocupaven aquests pisos sortia un drama prou conegut. Precarietat laboral, atur de llarga durada, desnonaments i dificultats per pagar el lloguer, inclós el social.

Lloguer forçós

L'Ajuntament de Calonge-Sant Antoni vol posar fil a l'agulla no només en el tema de l`ocupació sinó també en la gran quantitat de vivenda buida que hi ha al municipic així com evitar la fuga de joves del municipi per manca de vivenda i ajudar a la vintena de famílies en emergència habitacional que tenen detectades els Serveis Socials. Per això recentment ha posat en marxa dues mesures: Per una banda la creació d'una Oficina Municipal d'Habitatge i per l'altra iniciar els tràmits per exigir el lloguer de 45 pisos buits en mans d'entitats financeres.

Des de l'àrea d'habitatge admeten, en declaracions a Ràdio Palamós, que l'ocupació és un tema complex i amb diversos factors. Per una banda la majoria de pisos ocupats són propietat d'entitats financeres o promotores en concursos de creditors, el que fa més llarg el procés de desnonament i per alta, s'han detectat alguns problemes de convivència en les escales on hi ha pisos ocupats.

Dificultats per actuar des de l'ambit municipal

Fonts municipals asseguren que és difícil que l'Ajuntament hi actuï de cara. De fet, quan hi va haver el cas d'ocupació de Sant Antoni, el consistori ja va explicar que en cas d'ocupació qui ha de fer la denúncia és el propietari i que el consistori sols pot actuar a través dels Serveis Socials i fent acte de presència amb la Policia Local quan hi ha un problema puntual de convivència. Tot i això, des de l'Àrea d'habitatge asseguren que la seva principal funció serà destriar el gra de la palla, per poder ajudar a aquelles persones que realment ocupen perquè no tenen altre alternativa.

Notícies relacionades

Calonge-Sant Antoni urgeix als bancs la posada en lloguer social de 45 vivendes buides

Destapada una trama vinculada a l'ocupació d'un bloc de pisos de Sant Antoni