Desconnecten la llum i l'aigua dels pisos ocupats d'un edifici de Sant Antoni

L'edifici ocupat de Sant Antoni s'ha quedat sense subministraments bàsics després que aquest matí, cap a les 10, tècnics acompanyats dels Mossos d'Esquadra els hagin tallat en virtud d'una ordre judicial.

This text will be replaced
L'edifici, ubicat a l'Avinguda Catalunya, va ser ocupat fa poc més d'un any i és propietat del BBVA després que la promotora que el va construir fes fallida. Hi viuen més d'una vintena de famílies, algunes amb nens i la història dels que han volgut parlar amb TV Costa Brava, mai davant de càmara, és la de la precarietat i l'atur. Sense feina des de fa temps o amb treballs precaris expliquen que no poden accedir a un lloguer legal i que les administracions no els donen solucions immediates. Han denunciat que els Mossos d'Esquadra han irromput a l'edifici sense avisar, amb actitud xulesca i sense ensenyar mai cap ordre judicial.


Un cop els tècnics han desconnectat els comptadors de llum i aigua, diversos representants del col·lectiu d'ocupants s'han personat a l'Ajuntament a exigir solucions immediates.

Reforç Oficina Municipal d'Habitatge i estudi cas per cas

Des de l'Ajuntament s'ha reforçat aquest dilluns al matí l'Oficina Municipal d'Habitatge per atendre els casos. Els ocupants han escollit un portaveu que ha parlat en nom de tots. La resposta municipal ha estat que es destriarà el gra de la palla i es donarà cobertura social a les persones en emergència habitacional real.

Fonts municipals expliquen que l'edifici és propietat del BBVA i aquesta entitat bancària vol executar el procés de desnonament. Per tant l'únic que pot fer l'Ajuntament, més enllà de pressionar el propietari per buscar una solució, és activar els serveis socials. Els ocupants han explicat que el banc els vol fora i que mai s'ha obert a negociar res. Sospiten que al darrere hi pot haver una operació de venda de tot l'edifici i que el que ha passat aquest dilluns és una mesura de pressió més perquè marxin. 

"És un edifici que no és de propietat municipal, sinó d'una entitat financera. Llavors és un tema que d'alguna manera han de gestionar ells. Nosaltres l'únic que podem fer és posar tota la maquinària de serveis socials de l'Ajuntament perquè si alguna de les famílies té dret a tenir una vivenda en el municipi o en un de proper puguem donar-li suport", ha explicat Arturo Prades, regidor d'habitatge.

Connexions il·legals i venda de droga

Més enllà de la demanda del propietari, el consistori justifica la mesura perquè hi havia connexions il·legals de llum i aigua que posaven en risc la seguretat i la salut de tercers.

Fonts policials, confirmades pels propis ocupants, tenen constància que a dins l'edifici hi ha un grup de persones que venen droga. De fet, ara fa un any s'hi va destapar una pressumpte trama de lloguers il·legals. Els ocupants que s'han personat a l'Ajuntament demanen que s'actuï contra les persones que generen problemes de convivència però que no es col·loqui a tothom al mateix sac. Expliquen que estan empadronats i que volen pagar un lloguer i uns subministraments assequibles. Adverteixen que es mobilitzaran i que no els faran fora així com així i diuen que diversos elements del mobiliari dels pisos han estat col·locats per ells. Tot i això, veuen amb pessimisme la situació i creuen que abans de l'estiu els desnonaran.