Calonge commemora "La Rebel·lió de les Dones"

Calonge ha homenatjat un dels fets històrics més destacats a la vila durant la Guerra Civil, que es recorda com "La Rebel·lió de les Dones", mitjançant la descoberta d'una placa commemorativa. 
 
This text will be replaced
 
Aquests fets van tenir lloc durant l'abril del 1937, quan el municipi calongí estava sota el control de les milícies antifeixistes de la CNT, època en la que, entre d'altres successos, es va cremar el retaule de l'església i van haver-hi tretze afusellaments. 
 
El matí del 25 d'abril, després de que dos membres de la UGT fossin empresonats per divergències polítiques, unes dues-centes dones calongines que consideraven aquella decisió arbitrària, sota el lideratge d'Hortènsia Vilaseca i Elisa Montaner, van enfrontar-se als milicians i, aprofitant el descontrol del moment, van alliberar els presoners. Les dones es van armar d'una forma ben especial: amb sal i pebre a les butxaques. D'aquesta manera, anant més lluny dels fets concrets, també s'ha pogut retre tribut al paper sempre conciliador de les dones en la resolució dels conflictes. 
 
L'acte ha estat impulsat pel Centre d'Estudis Calongins Colònico i ha comptat amb la participació del seu president Josep Cargol, l'alcalde de Calonge Jordi Soler i el fill i els néts d'una de les homenatjades, Hortènsia Vilaseca, que han explicat de manera clara i entenedora com es van succeir uns fets que van ser un punt d'inflexió en el declivi de l'anarquisme a Catalunya.