Per Sant Martí, Calonge enceta les bótes de vi

Aquest va ser el moment en què els ciutadans i visitants de Calonge van veure brollar les primeres gotes del vi nou d'enguany.
 
This text will be replaced
 
En el marc de la Fira del Vi Nou de Calonge, en la que durant la setmana s'hi celebren una gran quanitat d'activitats relacionades amb el món vitivinícola, l'encentada de les bótes de vi és el moment més esperat per a tothom. Amb el vist-i-plau del pregoner, acompanyat per l'alcalde i el regidor del municipi, el mestre cellerer és l'encarregat de donar l'ordre als seus súbdits perquè comencin a destapar les bótes. A continuació es fa un tast popular perquè el poble pugui tastar el vi de l'anyada.
 
El blanc, el rosat i el negre, elaborats amb els raïms collits del mateix any i fets des dels cellers i les bodegues de Calonge, són sempre les tres varietats que es presenten a l'activitat. Enguany el vi negre és del Celler Pere Clara i el blanc i el rosat del Mas Monells.
 
Com diu el refrany 'Per Sant Martí, enceta la bóta de vi' i això mateix és el que fan els calongins i calongines des de fa molts anys, ja que justament és Sant Martí el patró de Calonge i per això la Festa del Vi Nou és com una segona Festa Major. 
 
La Festa del Vi Nou de Calonge és una de les més importants que se celebren al municipi i en la que Calonge aprofita per promocionar l'activitat vitivinícola tan arrelada a la població i que es diferencia d'altres poblacions per la seva tradició, per les diferents maneres d'elaborar el vi dels cellers calongins i per l'arrelament social que implica.