Els alumnes de secundària de Calonge-Sant Antoni fan d'arqueòlegs al Collet

Estudiants de 4t d'ESO de l’Institut Puig Cargol de Calonge-Sant Antoni han decidit participar de manera voluntària a la nova campanya d'excavacions arqueològiques que s'està realitzant a la vil·la romana del Collet a Sant Antoni.
This text will be replaced
INTERVÉ: Lluís Palahí, arqueòleg / Elsa Anton, directora Institut Puig Cargol
 
El Laboratori d’Arqueologia i Prehistòria de l’Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona ofereix la possibilitat d'apropar l'arqueologia als estudiants de secundària i fer-ho de manera pràctica, fent-los partíceps del treball de camp que realitzen els arqueòlegs. Un altre dels objectius de la iniciativa és que els estudiants coneguin el patrimoni i se'l sentin seu, d'aquesta manera també contribuïran a protegir-lo.
 
Des de l'Institut estan molt satisfets amb aquesta pràctica que els hi va proposar l'ajuntament. El centre va decidir provar-ho i es van sorprendre que una trentena d'alumnes de 4t d'ESO s'hi sumessin de manera voluntària i fora d'horaris lectius. 
 
El jaciment, situat en una petita elevació molt propera a l’actual línia de costa i que constituïa en època antiga una petita península que s’endinsava dins el mar, al damunt de la qual es va construir la vil·la. Fa alguns anys, en un espai molt proper es va excavar una important terrisseria romana, dedicada a la fabricació d’àmfores pel transport i comercialització de vi. La zona actualment en estudi constituïa la residencia del propietari de la terrisseria.
 
Les excavacions al Collet s’integren en el marc del programa quadriennal de projectes de recerca en arqueologia impulsats i subvencionats per la Generalitat de Catalunya. Amb aquest acord de col·laboració l’Ajuntament de Calonge aporta 45.000 € repartits entre els anys 2015, 2016 i 2017. En l’actual campanya hi participen estudiants de postgrau i màster de la Universitat de Girona dirigits per Lluís Palahí. Paral·lelament als treballs arqueològics es realitzaran les tasques de restauració del paviment de mosaic trobat durant la campanya del 2016. Aquest serà extret i restaurat a laboratori, sota la direcció del restaurador David Mallorquí. Posteriorment s'exposarà en en un espai adequat.