Els ocupes de la Plaça Pere Lloberas demanen el restabliment de l'electricitat i que se'ls concedeixi un lloguer social

Són part de les 13 famílies que okupen diversos pisos d'aquest bloc de La Bisbal.  Denuncien que viuen una situació desesperada sense feina,  ni ajudes socials i darrerament també sense electricitat.  Un dramàtic problema de ciutat que el consistori intenta fer front amb les eines limitades de les que disposa l'administració local.

This text will be replaced

Intervenen: Hassani Elahanis, ocupant; Maite Bravo, regidora d'Habitatge

La història que expliquen els ocupants és similar. Persones amb feines, sobretot en el món de la indústria i construcció, que amb l'esclat de la bombolla queden a l'atur i van esgotant les ajudes socials. No poden pagar la hipoteca, són desnonats i acaben ocupant algun dels molts habitatges buits i abandonats d'entitats financeres per no quedar-se sense sostre.

De tota la gent que viu aquí alguns tenen un contracte de lloguer social i per tant una situació regularitzada i d'altres no. Aquests darrers es senten abandonats per les administracions i enganyats per la propietat de qui diuen que no ha complert les seves promeses d'un lloguer adequat a la seva situació financera. De fet, aquest divendres han anat fins a l'Ajuntament per demanar ajuda.

L'Ajuntament fa feina de mediació però té eines limitades

Des de l'Ajuntament de La Bisbal responen a les acusacions d'abandó i asseguren que han fet front a l'assumpte des de les eines limitades que tenen. Actualment fan de mediadors entre Building Center i les famílies.

El consistori es troba amb una triple problemàtica: Un primer el marc legal. La llei 14/2015 que impedeix tallar els subministraments a famílies vulnerables està en una mena de llimb legal. Des de Catalunya es considera vigent, però en realitat està suspesa pel TC  a instàncies del Govern Espanyol i per tant les empreses subministradores aprofiten per passar-ne.

El segon problema és que l'Ajuntament no disposa d'habitatge de lloguer social per fer front a situacions d'emergència i que els bancs no col·laboren. De fet argumenten que bona part dels pisos que podrien oferir en lloguer social estan de fet ocupats i a més molts pisos estan en litigis i no se sap qui és el propietari. La promotora fallida, la persona desnonada o el banc. 

Finalment el tercer problema és destriar el gra de la palla. Hi ha gent que realment viu en emergència habitacional però d'altres hi posen més cara que esquena. Un triple combo que necessita temps en una situació que requereix rapidesa. L'Ajuntament vol que la propietat cedeixi els habitatges a la seva borsa de lloguer social per actuar.

319 pisos buits a La Bisbal

Segons les dades de les que disposa el consistori a La Bisbal hi ha 319 pisos buits, però molts d'ells estan ocupats. En aquests moments s'està elaborant un cens de persones que ocupen i buscant solucions en un problema que desborda les competències municipals. La ressaca de l'orgia financera que va viure el país.