L'ajuntament de la Bisbal aprova les ordenances fiscals

La Bisbal d'Empordà ha aprovat, en un ple extraordinari, les ordenances fiscals de l'any 2012. Esquerra Republicana de Catalunya, que governa en minoria, va votar a favor, el PSC, CiU i el PP, es van abstenir i Iniciativa per Catalunya-Verds, va votar-hi en contra. Bona part de l'oposició va mostrar el seu rebuig a la proposta del govern però van donar-hi suport per no bloquejar el funcionament del consistori. 

Encara que ho van fer a contracor, els principals grups a l'oposició a la Bisbal d’Empordà, PSC i CiU, no van votar en contra de la proposta d'ordenances fiscals presentada pel govern d'Esquerra Republicana de Catalunya, que està en minoria, i les ordenances per l'any 2012 s'han aprovat.

Esquerra hi va votar a favor, els socialistes, convergents i populars, es van abstenir i Iniciativa per Catalunya-verds, va votar-hi en contra.

Això si, tant als regidors del PSC com de CiU no els van faltar ganes de votar-hi en contra en considerar que no s'adequaven a les necessitats reals del municipi pels propers mesos, perquè, segons ells, són insuficients per afrontar els increments de despeses que tindrà el consistori l'any 2012 o perquè no saben a quins projectes es destinaran els diners que surtin dels impostos i les taxes públiques.

L'oposició també ho va vincular, segons ells, a la fragilitat del govern i d'una acció de govern feble.

L'alcalde, Lluís Sais, es va defensar de tot i va explicar que són unes ordenances realistes, fetes d’acord amb la situació actual i amb un esborrany de pressupost per l’any que ve al seu darrere. També va ironitzar sobre el fet que CiU i PSC s’abstinguessin a contracor.

En termes numèrics, les ordenances per l'any 2012, en la seva fase d'aprovació inicial, preveuen un creixement de l’IBI d’un 5%, una congelació de l'Impost d'Activitats Econòmiques o una ampliació de les bonificacions. L'impost de vehicles de tracció mecànica també puja un 3'1% o les escombraries s'incrementaran un 3'91%.

Un cop superada l'aprovació de les ordenances, els socialistes, convergents i republicans ara tenen 15 dies justos per presentar una proposta de govern més ampli. Recordem que fa pocs dies l'alcalde, es va sotmetre a una moció de confiança que no va passar i es va obrir un període d'un mes perquè l'oposició li presenti una moció de censura que desbanqui Esquerra del govern. 

Ara mateix, l'opció més viable, i si són capaços de posar-se d'acord, és la formació d'un govern que inclogui socialistes i convergents. Tot i que l'alcalde no tanca la porta a la formació d'un govern més ampli.

En aquest cas, es difícil que ERC i PSC arribin a un pacte, perquè les seves relacions no són bones. 

Amb CiU és més factible. Però el primer intent que van fer les dues formacions va fracassar perquè dins d'Esquerra hi ha divisió de criteris sobre aquest pacte.