Gira i DVD per celebrar els 125 anys de La Principal de La Bisbal

La Principal de la Bisbal celebra 125 anys i per celebrar-ho estrenen gira i han editat un DVD en el què surt reproduït el concert íntegre que oferiran en aquesta gira.

 

El DVD, que porta per títol La Principal, d’un arbre amunt, aplega un total de 17 interpretacions, dins un recorregut pels 125 anys de la cobla. Entre les peces interpretades hi ha Per tu ploro, de Pep Ventura, Sal i pebre, de Ricard Viladesau, L’emigrant, d’Amadeu Vives, La santa espina, d’Enric Morero i El cant de la senyera, de Lluís Millet. Interpreta les peces la soprano i actriu Elena Martinell. L’espectacle, que és una obra musical teatralitzada, combina text, del poeta Roger Costa-Pau, música de cobla carismàtica i emblemàtica i peces cantades. Participen en el vídeo Meritxell Yanes i Elena Martinell, en la direcció escènica; David Faüchs, a l’escenografia; El Doll de Quart, en balls de saló i l'Associació Sardanista Continuïtat de Torroella de Mongrí.

El DVD es va rodar a l'antiga fàbrica Coma Cros de Salt i al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, concretament al pati de Can Quintana. La producció ha anat a càrrec dels Estudis 44.1 de Girona.

 

La Gira de Concerts de La Principal de la Bisbal

La Diputació ofereix aquesta gira als ajuntaments de la demarcació, i assumeix la meitat del cost de cada concert. El vicepresident de Diputació Xavier Soy ha explicat en el decurs de la presentació que ja s'havia ofert el mateix tipus de col·laboració a altres cobles, com ha estat aquest any 2013 amb la Selvatana, que ha commemorat el seu centenari. “Les cobles, des de sempre, han fet una cosa molt important: mantenir encesa la flama de la catalanitat, i continuen transmetent il·lusió a la gent del nostre país”, ha afirmat Soy. El vicepresident ha volgut destacar que La Principal de la Bisbal és la més antiga de les que existeixen actualment: “la més veterana i la més emblemàtica del nostre país”.

 

Orígens

LacoblaLaPrincipaldelaBisbalesvafundarl’any1888.Estavaformadapermúsicsprovinentsdediferentsformacionsbisbalenques.Enpocmésd’unany,La PrincipaldelaBisbalvaesdevenirunacobladereferènciai,aprincipidelsegleXX,vaserconsideradaunadelesmillorsdelpaís.Poctempsdesprés,vaguanyarelconcursdecoblaoficialdelaGeneralitatdeCatalunya.