La Bisbal presenta mesures socials i tècniques per garantir l'accés de tothom a l'aigua potable

Nervis i moments de tensió a La Bisbal en la reunió informativa sobre la problemàtica de l'aigua. L'aqüífer que abasteix la ciutat està contaminat per herbicides i aquest dimarts l'Ajuntament; l'empresa concessionària del servei, Sorea; representants de l'ACA i regants, van donar la cara per explicar les perquès i les possibles solucions.

This text will be replaced
Dijous passat l'Ajuntament de La Bisbal va prohibir el consum d'aigua de boca i va tancar les fonts públiques després de confirmar-se que l'aigua de l'aixeta presentava índexs massa elevats de dos tipus d'herbicides. Aquests dies ha estat recopilant dades i informació i aquest dimarts va poder donar les informacions pertinents a uns veïns preocupats.

Primer de tot, les causes: Les primeres investigacions apunten que la contaminació bé d'un camp de blat i s'ha agreujat per la sequera i la manca de pluges que han deixat l'aqüífer de La Bisbal més sec del que és habitual. Tot això sumat al fet que aquestes bosses d'aigua que depenen del Daró són molt superficials ha facilitat la contaminació.

Mesures en tres àmbits

Davant d'aquesta situació l'Ajuntament s'ha mogut en tres sentits: Salut pública, social i tècnic. En el primer àmbit el consistori ha demanat als supermercats que es proveeïxin amb més aigua embotellada per assumir tota la demanda extra que hi haurà i va difondre el ban d'alcaldia explicant la problemàtica i prohibint el consum d'aigua de boca.

A nivell social el consistori ha acordat amb Càritas el repartiment de 90 garrafes de 8 litres d'aigua a les famílies més vulnerables i ha activarà un servei de voluntaris a través de Protecció Civil per ajudar a portar garrafes d'aigua a les cases d'aquelles persones amb dificultat de mobilitat, bàsicament gent gran dels serveis d'assistència domiciliària i teleassistència.

A nivell tècnic es busquen solucions definitives a través de dues vies: Protegir millor l'aqüífer origen de la contaminació, i augmentar l'aportació d'aigua de Fontanilles, on l'aqüífer és més profund i depèn del Ter. Ara s'està extraient la màxima capacitat possible d'aquest aqüífer amb l'equipament actual i per tant caldrà fer reformes que requereixen el seu temps.

L'Ajuntament ho sabia des del juliol

I l'aigua que s'ha begut fins ara, què? . L'Ajuntament va admetre ahir que va tenir el primer indici que l'aigua estava contaminada el mes de juliol però que no va avisar als veïns fins que va tenir una segona confirmació i definitiva la setmana passda. Això va aixecar crítiques de veïns i oposició però des del servei d'aigües es va voler tranquilitzar a la població. Els llindars límit són molt baixos i amb els detectats i el consum fet aquests dies no hi ha risc greu per la salut.

Des del consistori s'entén el malestar de la gent però es va recordar que en l'anterior crisi de l'aigua, l'any 2004-2005 es van adoptar unes mesures que tothom, tècnics i polítics, creien que eren definitives, cosa que no ha estat així. Es va tornar a demanar paciència perquè els canvis necessiten temps i es va posar damunt la taula la necessitat de reflexionar sobre l'ús de l'aigua i el model agrícola.

A més des de l'Ajuntament es va comprometre a assumir tots els sobrecostos de la crisi i a estudiar com rebaixa la factura de l'aigua.

Notícies relacionades

La Bisbal estudia captar més aigua del Ter per pal·liar la contaminació (09-08-2016)

L'aigua de La Bisbal no es pot beure perquè està contaminada per herbicides (06-08-2016)