Guerra oberta per la crisi de l'aigua a La Bisbal

Guerra oberta per l'aigua a La Bisbal. L'oposició, com un sol home, va carregar durament contra l'equip de govern (ERC, CUP, ICV) per la gestió que ha fet de la crisi dels herbicides mentre que el Tripartit governant va defensar-se en bloc i va aprofitar per contratacar i deturpar l'actuació "irresponsable" de l'oposició a les xarxes socials.

This text will be replaced

El ple extraordinari celebrat aquest dijous a la nit tenia com a únic punt una moció conjunta del PSC, CxLB i CiU amb diversos punts i amb dos aspectes principals: Un primer censurar l'actuació del Govern Municipal per lentitud alhora d'informar de l'excés d'herbicides a l'aigua, opacitat i improvització en la resposta a la crisi. I un segon reclamar la redacció d'un protocol d'actuació per si hi torna a haver-hi casos similars.

I què censura, critica i demana l'oposició?

Ocultació i manca d'informació.

CiU, CxLB i PSC lamenten la setmana que va passar entre els primers indicis que hi havia excés d'herbicides en un anàlisi feta en un pou,  i el ban d'alcaldia prohibint el seu ús de boca quan res rep  un primer anàlisi feta a la xarxa de distribució.

La justificació del Govern és que ha seguit fil per randa les recomanacions de sanitat i que no volia provocar un alarmisme injustificat. Actua quan rep els resultats de l'estat de l'aigua a la xarxa de distribució i ho fa en menys de 24 hores.

Improvització i manca de previsió

Si la gestió comunicativa va provocar crítiques la resposta també. Els tres grups de l'oposició asseguren que s'està improvitzant i que des de l'analítica del pou no es preveu la crisi que vindria i no es fa res.

El Govern va admetre que les coses sempre es poden fer millor però va negar la major. S'actua ràpid i en menys de 24 hores des que es rep la notificació que l'aigua no és apta pel consum humà. Una notificació, van dir, que només poden fer les autoritats sanitàries i després d'un anàlisi a la xarxa i no pas en un pou concret.

Demanda d'un protocol per evitar casos similars

En aquest apartat tothom hi va estar d'acord. La situació sobrevinguda exigeix un protocol que prevegui què s'ha de fer, quan i com. Un protocol que Govern i oposició es van comprometre a redactar.

Fins aquí, defensa en bloc d'un govern, que no només es va defensar sinó que va passar al contraatac i ho va fer amb dos arguements:

Irresponsabilitat

Els tuits que persones vinculades a l'oposició van fer just quan sortia al ban d'alcaldia han indignat al Tripartit Municipal. Tuits, creuen, que van alarmar injustificadament a la població perquè acusaven a l'Ajuntament d'haver posat en risc la salut pública.

Politizació

L'Alcalde Lluís Sais va acusar a l'oposició de voler treure rèdit polític de la crisi amb tot tipus d'actituds i actuacions, d'engegar el ventilador i de trair-li la confiança. Unes crítiques a les que es va afegir la seva companya, Maite Bravo, que va lamentar que l'oposició no hagués volgut consensuar un text comú a canvi de treure que el Govern va perjudicar la salut pública dels Bisbalencs.

Autocrítica i exemple

Els portaveus dels tres partits de govern van admetre que malgrat tot caldrà fer autocrítica i el líder de l'oposició, Òscar Aparicio que aquesta crisi serveixi per extreure'n conclusions positives i millorar.

Notícies relacionades

L'Ajuntament de La Bisbal rebaixarà el rebut de l'aigua per l'afer de l'excés d'herbicides (12-08-2016)

La Bisbal presenta mesures socials i tècniques per garantir l'accés de tothom a l'aigua potable (10-08-2016)

La Bisbal estudia captar més aigua del Ter per pal·liar la contaminació (09-08-2016)

L'aigua de La Bisbal no es pot beure perquè està contaminada per herbicides (06-08-2016)