El Síndic obre una investigació sobre la contaminació de l'aigua de La Bisbal i Forallac

 

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici arran de l'excés d'herbicides present a l'aigua de La Bisbal i Forallac. La institució ha requerit informació als Ajuntaments dels dos municipis, l'Agència Catalana de l'Aigua i Sorea per conèixer de primera mà les causes i conseqüències de la contaminació, quines mesures han pres per garantir el subministrament d'aigua potable i les possibles compensacions per a les persones afectades.

This text will be replaced

El Síndic considera que l'accés a l'aigua potable és un dret humà essencial i un servei bàsic i vol conèixer si les administracions i empreses que l'han de garantir i el gestionen han actuat correctament.  També saber d'on ve la contaminació i què es farà per solucionar-la. L'organisme que presideix Rafael Ribó també obre la porta a reclamar compensacions un cop s'hagi estudiat tot el cas.

El set d'agost l'Ajuntament va emetre un ban en què prohibia beure i cuinar amb aigua de l'aixeta perquè s'havia detectat un excés d'herbicida a l'aigua. Mentre duri la crisi un camió cisterna amb 17.000 litres de dipòsit recòrrer el municipi en sis punts de subministrament. Fins que no es garanteixi la potabilitat de l'aigua de la xarxa d'abastament públic, el veïns podran recollir l'aigua del camió en garrafes i sense cap cost i utilitzar-la per beure o cuinar amb garanties.

Fonts municipals han indicat que wl camió cisterna és un pedaç a la problemàtica que hauria d'estar resolta en un termini màxim de 10 dies. Per fer-ho, l'ajuntament ha adquirit un filtre de carbó actiu que s'instal·larà a la sortida del dipòsit dels pous de La Bisbal.  En paral·lel el consistori treballa per augmentar l'aigua que ve del pont de Fontanilles, més profund i que depèn del sistema fluvial del riu Ter, sense problemes amb les herbicides. 

Notícies relacionades

Un camió cisterna subministra aigua potable als veïns de la Bisbal d'Empordà

Guerra oberta per la crisi de l'aigua a La Bisbal

L'Ajuntament de La Bisbal rebaixarà el rebut de l'aigua per l'afer de l'excés d'herbicides (12-08-2016)

La Bisbal presenta mesures socials i tècniques per garantir l'accés de tothom a l'aigua potable (10-08-2016)

La Bisbal estudia captar més aigua del Ter per pal·liar la contaminació (09-08-2016)

L'aigua de La Bisbal no es pot beure perquè està contaminada per herbicides (06-08-2016)