Entren en funcionament els filtres de carbó actiu per depurar l'aigua de La Bisbal i Forallac

El nou sistema per filtrar l'aigua contaminada de La Bisbal d'Empordà i Forallac ja està operatiu. Aquest dijous es va instal·lar al dipòsit de Sant Ramon els filtres de carbó actiu que serviran per neutralitzar els herbicides que des del 14 d'agost han fet l'aigua de Bisbal i Forallac no potable. 
This text will be replaced
Es tracta de dos filtres, un d'entrada de l'aigua contaminada i l'altre d'emmagatzematge de la depurada, amb capacitat per tractar 100 metres cúbics d'aigua per hora cadascun. Aquesta tecnologia, proporcionada per una empresa belga, té una dimensió de 7'7 metres d'alçada per 2 i mig de diàmetre. El pes d'aquests elements és de 22 tones quan estan buits i 40 quan s'emplenen, i tenen capacitat de filtratge suficient per garantir l'abastament regular de les poblacions. 
 
Amb la posada en funcionament d'aquest divendres, es començarà fer els primers anàlisis per determinar si el sistema és efectiu i per tant l'aigua torna a ser apta per beure i cuinar. Serà el Departament de Salut de la Generalitat qui validi la qualitat de l'aigua, un procés que es podria resoldre al llarg de la setmana vinent.  
 
Malgrat la celeritat de la solució dels filtres, aquesta és només una mesura provisional. Des de l'ajuntament de La Bisbal aposten perquè el pou de Fontanilles, d'on surt actualment un  25% de l'aigua de la xarxa d'abastament públic i que està exempt de contaminació, amplïi el seu subministrament. De fet, diversos municipis entre ells el de La Bisbal, van invertir l'any 2007 en l'Estació de Tractament d'Aigua Potable de Fontanilles per obtenir un subministrament d'aigua de qualitat i suficient fins i tot en cas de sequera. Unes garanties que han quedat en paper mullat. 
 
Mentre dura l'epopeia, La Bisbal d'Empordà continua subministrant aigua de dilluns a divendres per mitjà de camions cisterna i de forma gratuïta per tots els veïns. El cost diari d'aquesta operació el finançarà en un 50% l'Agència Catalana de l'Aigua. Paral·lament, l'ACA continua amb la investigació per descobrir les causes que han originat la contaminació de l'aigua, unes investigacions que s'han estès a vuit pous més de l'entorn.