El Baix Empordà present a la marea humana en favor dels refugiats de dissabte a Barcelona

Una marea humana que mostra el camí de casa. El Baix Empordà posarà diumenge el seu granet de sorra en favor dels refugiats. Diversos col·lectius i administracions s'han adherit a la campanya Casa Nostra, Casa Vostra que ha convocat la ciutadania a fer la manifestació més gran d'Europa aquest dissabte a Barcelona.

This text will be replaced

Intervé: Laura Serrano, regidora d'Acció Social Sant Feliu de Guíxols

Torroella de Montgrí i Sant Feliu de Guíxols han estat alguns dels consistoris d'arreu del país que s'han coordinat per donar suport a una campanya que aplega la majoria de partits polítics, associacions, societat civil i més de 67.000 persones que n'han signat el manifest. La marxa vol  provocar un canvi en les polítiques europees de fronters i refugi i insta  el govern espanyol a complir la legalitat internacional i els compromisos d’acollida.

De fet, aquesta setmana un centenar de representants de diversos consistoris es van reunir a Barcelona per mostrar el seu suport a la manifestació i fer una crida a demostrar un cop més que Catalunya és un país solidari.

Preparats per acollir, bloquejats per l'Estat Espanyol

Malgrat que la Generalitat i diversos ajuntaments s'han obert a acollir més de 4.000 refugiats, la seva arribada està bloquejada per l'Estat Espanyol, que és qui en té les competències exclusives.  La Unió Europea s'ha compromès a acollir 160.000 refugiats, però a l'hora de la varitat només n'han arribat 11.900. A l'Estat Espanyol, per pes econòmic dins el club comunitari n'hi tocarien 17.600, es va comprometre a acollir-ne 10.000, però només ha donat asil a 700.

A més, part dels diners consignats per la Unió Europea per atenció als refugiats han anat a parar a finançar expulsions, operacions de seguretat d'aquestes expulsions i obres als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE)

Enguany al Meditarrani han mort més de 4.000 persones i el bloqueig de la ruta migratòria dels Balcans ha propiciat que els migrants intentin arribar a Europa a través de rutes cada cop més perilloses com Egipte i Líbia , amb zones ocupades per Daesh, o la frontera sud de Ceuta i Melilla.

Ajuntaments preparats per acollir

Des de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols reconeixen que no tenen vivenda per a ús immediat, però es mostren preparats per acollir en el moment que l'Estat desbloquegi l'arribada de refugiats. Creuen que ara per ara els consistoris han de fer un paper de suport i cobertura a les iniciatives ciutadanes solidàries d'ajuda als refugiats.

La manifestació, sota el lema, Prou excuses acollim ara, començarà a les 16.00 a Plaça Urquinaona i anirà fins al mar.