Un terç dels càrrecs electes del Baix Empordà formen part de l'Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya

Un terç dels càrrecs electes del Baix Empordà formen part de l'Assemblea d'Electes de Catalunya (AECAT). Una entitat creada a l'ampara de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i que s'activaria com a assemblea constituent en cas que l'Estat suspengués l'autonomia.

This text will be replaced

Es tracta de la dotzena comarca que més electes té apuntats en aquest registre per darrere del Baix Ebre, el Moianès, la Ribera d'Ebre Osona, La Garrotxa, el Maresme, el Gironès el Bages, l'Anoia, el Berguedà i la Selva. L'AECAT té 2.887 inscrits, el 31% dels 9.283 càrrecs electes que hi ha al país entre administracions locals, Parlament de Catalunya, Congrés de Diputats, Senat o Parlament Europeu.

L'AECAT es va presentar el passat novembre i aplega bàsicament membres de partits independentistes com PDCat, ERC, CUP, MES i DC, però també de candidatures municipalistes independents, del món dels Comuns i fins i tot del PSC, segons la pròpia organització.  

Pla B davant les inhabilitacions i una hipotètica suspensió de l'autonomia

L'objectiu d'aquesta entitat és ser una mena de Pla B que permeti tirar el procés independentista endavant en cas que la judicialització de la vida política pugi de to i s'inhabilitin càrrecs polítics nacionals o fins i tot es suspengui l'autonomia.

L'ofensiva de l'Estat a través dels Tribunals per aturar el procés independentista té 354 processos judicials oberts contra municipis que liquiden impostos a l'Agència Tributària de Catalunya, no posen la bandera espanyola al balcó, paguen quotes a l'AMI o s'han pronunciat a favor de diferents mocions aprovades al Parlament com la declaració de sobirania.  Unes altres 148 contenciosos han estat desestimats o arxivats i 13 càrrecs electes, entre ells l'expresident Artur Mas o la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell, tenen processos judicials pendents.

Tots els ajuntaments, excepte 6, formen part de l'AMI

Pel que fa a l'AMI el Baix Empordà hi té el 81% dels seus Ajuntaments. Tots excepte els de Foixà, Fontanilles, Garrigoles, Serra de Daró, Ullà i Ultramort. A nivell nacional aplega 787 ajuntaments de tots els partits excepte PP i C's.