Comença el procés que culminarà amb la cuina de calç a Fonteta

 
Comencen les feines de recuperació del Forn Gran de calç de Fonteta. El procés, que durarà un any, ha de finalitzar amb una cuina emblemàtica de calç, una activitat de gran importància social i econòmica al municipi de Forallac fins a començaments del segle passat. 
 
This text will be replaced
Intervé: Josep Matés, ceramista i veí de Fonteta
 
Les intervencions que han començat a dur a terme aquest cap de setmana un grup de voluntaris locals passen primer per la neteja, desbrossament i crema de la vegetació. Llavors serà moment de valorar si fan falta treballs a nivell estructural. D'altra banda, durant l'estiu s'aniran preparant les prop de 3.000 feixines de bruc i arboç necessàries per coure les 60 tones de pedra calcària amb les que s'obtindrà la calç. 
 
Tot i que és molt reconeixible, el Forn Gran de Fonteta és un dels molts que es poden trobar repartits per tot el Baix Empordà i que es van fer servir fins als anys seixanta. En concret aquest que ara es vol recuperar de forma simbòlica, tal i com s'ha fet en altres iniciatives municipals com la de la carbonera, acumula pràcticament cent anys d'inactivitat. 
 
La cuina i ús de la calç és una activitat lligada a l'Empordà des dels temps dels íbers fins al segle XX. Aquest material s'emprava de múltiples maneres: des de fabricar morter fins a emblanquinar interiors i exteriors de cases, desinfectar fosses, purificar l’aigua o blanquejar el paper.