El TSJC renya la Generalitat per l'abocador de Vacamorta a Cruïlles

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya renya la Generalitat i l'empresa gestora Recuperació de Pedreres SL per no haver restaurat encara l'abocador de Vacamorta i desestima tots els recursos que han presentat.
 
This text will be replaced
Intervé: Salvi Casas, alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura
 
L'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles i el Centre d'Ecologia i Porjectes Alternatius-Ecologistes de Catalunya exigeixen al Departament de Territori i Sostenibilitat un pla de treball per iniciar el buidatge i descontaminació de l'abocador. Demanen també que aquest pla sigui projectat per tècnics independents i no pels del mateix Departament. 
 
El paratge de Vacamorta va ser escollit l'any 2000 com a abocador sense un estudi previ d'alternatives d'emplaçament i sense una avaluació ambiental. Sense la qualificació urbanística adient la Generalitat va imposar un pla especial per donar-li cobertura. 
 
Malgrat una sentència ferma del TSJC de febrer de 2014 en què s'ordenen les tasques de restauració del paratge, aquestes no han començat mai. La Generalitat diu que el seu compliment és impossible perquè s'han de traslladar moltes tones de residus, fet que pot comportar problemes ambientals a més de tenir un important cost econòmic. Finalment, una resolució del tribunal Superior del passat 22 de juny manifesta que l'Ajuntament té dret a demanar l'execució de la sentència i diu literalment que totes les accions legals presentades posteriorment per Generalitat i empresa gestora són simples tàctiques dilatòries i de mala fe.