Condemnen Salvem l'Empordà a pagar 17.600 euros de costes judicials pels recursos contra la MAT

El Tribunal Suprem (TS) ha condemnat l'entitat ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà a pagar 17.600 euros de costes judicials pels diferents recursos que ha presentat contra la MAT i que ha perdut.

 

Els ecologistes denuncien que aquests imports suposen una tercera part del seu pressupost anual i han endegat una campanya sota el lema 'La justícia ens reMATa!', a través de la qual volen recollir fons per fer-hi front.

Els procediments pels quals ha de pagar l'entitat ecologista són el  del ramal entre Riudarenes i Santa Coloma de Farners, contra la subestació de Santa Llogaia i contra el tram aeri entre Bescanó Santa Llogaia. Els ecologistes al·legaven, entre d'altres, que l'estudi d'impacte ambiental presentat no s'ajustava a la realitat, que no hi havia propostes alternatives i que es va vulnerar el dret de participació ciutadana.

Un càstig exemplar

Des de l'entitat ecologista consideren aquesta decisió judicial "un càstig  polític i exemplar que expressa una clara voluntat de reprimir els moviments ciutadans en defensa del territori" i afegeixen a través d'un comunicat que "no n’han tingut prou en desestimar els recursos sinó que a més ens volen imposar un càstig exemplificant que representa la liquidació de la nostra entitat".

Els ecologistes denuncien que el fet de fer-los pagar les costes judicials seves i de la part oposada contradiu directament el Conveni d’Aarhus que estableix la gratuïtat de l’accés a la justícia per la defensa del medi ambient.

Salvem l'Empordà ajuda ciutadana

La portaveu de l'entitat, Bàrbara Schmitt, ha apel·lat en declaracions a l'ACN a la solidaritat per garantir que els ecologistes puguin continuar "defensant el territori" i ha afirmat que confien que els contraris al projecte els donaran suport com van fer-ho a les multitudinàries manifestacions.

L'advocat de la plataforma No a la MAT, el diputat de la CUP, Benet Salellas,  ha indicat que la situació és "terrible" i que busca desanimar els activistes que participen en processos judicials.  Per la seva banda, l'advocat de l'entitat, Eduard de Ribot, ha defensat també en declaracions a l'agència de notícies la tasca que durant 37 anys d'història ha desenvolupat la IAEDEN-Salvem l'Empordà i ha recordat que han aturat macroprojectes que han salvat el paisatge empordanès.

Web per recollir fons

L'entitat ha obert un web per recollir fons per pagar la sentència i així evitar el tancament de l'entitat. De moment ja han recaptat més d'11.000 euros.