Dijous s'encén la 25a Carbonera de Forallac

La carbonera de Forallac ja està llesta perquè aquest dijous es pugui encendre. Situada al paratge Lluís Pla, a Sant Climent de Peralta, la carbonera fa 25 anys que es fa al municipi de Forallac després que dos excarboners, Lluís Pla i Simon Cruanyes, decidissin recuperar aquest ofici al municipi l'any 1993.
This text will be replaced
 
Primer al Mas Baulida, a Sant Sadurní de l'Heura, després al camp de la Cadena de Fitor i finalment al mas Frigola de Sant Climent de Peralta la carbonera fa 25 anys que és  un punt de trobada de veïns, visitants, famílies, amics  i estudiants.  Aquest paratge és un lloc de xefles i de llargues sobretaules,  un espai on poder compartir taula molt a prop d'aquesta obra d'artesania que any rere any la colla de la carbonera repeteix per ensenyar el que era històricament fer carbó a les Gavarres.
 
El procés de la carbonera s'allarga durant 3 setmanes, gairebé  un mes. Va començar el passat 30 de setembre amb l'empilada que dóna forma a aquesta pila que després, s'embaluma. Això és el que es va fer aquest dissabte per deixar-la a punt per aquest proper dijous poder-la encendre. Cada any es convida a algú a participar a l'encesa honorífica i aquest any serà el fotògraf, periodista i documentalista Ernest Costa. El mateix dijous es presentarà un monogràfic que publica l'editorial Gavarres amb entrevistes, reportatges i fotografies històriques dels 25 anys de la carbonera. L'endemà divendres el realitzador i veí de Fonteta Toni Martí presentarà el documental 'Caliu Humà' que mostra l'activitat social que ha mogut durant més de 2 dècades la recuperació de la carbonera.
 
Amb la carbonera ja encesa la cuita s'allargarà fins el 24 d'octubre i fins el dia 29 es rescaldejarà i es desempilarà. Aquest dissabte, a partir de les 11 del mati Televisió Costa Braba hi serà en directe per conèixer les persones que han fet possible durant 25 anys que es mantingui la ja considerada festa de la carbonera a Forallac.