Diversos ajuntaments no tenen res a celebrar el 12-O i obriran les portes

Diversos ajuntaments de la comarca ja han desconnectat d'Espanya i no faran festa el Dia de la Hispanitat.
Una acció simbòlica amb la que volen denunciar no només la posició de l'Estat Espanyol respecte el procés independentista sinó també els orígens colonials i la instrumentalització feixista de la data. 
 
Aquesta no és una situació nova sinó que ja es va repetint en els darrers anys i ha anat a més a mesura que l'anomenat procés ha anat cremant etapes. Una situació no exempta de problemes legals i més simbòlica que efectiva.  La formula per visualitzar que es treballa va des de l'obrir el consistori com si fos un dia laborable normal a que alcaldes i regidors hi vagin però no pas els funcionaris. 
 
De moment s'han confirmat ja alguns ajuntaments que passaran de la Festa Nacional Espanyola. Verges, Torroella de Montgrí i La Bisbal directament consideren el 12 d'octubre un dia normal. Els consistoris obiriran, els ciutadans podran fer gestions i als funcionaris se'ls ha canviat la festivitat de dia.
A Pals i Palau-Sator agafaran el camí del mig i els funcionaris no aniran a treballar però en canvi els càrrecs sí que seran als seus despatxos. Begur obre les portes a que siguin els treballadors i polítics els que decideixin lliurement si volen treballar o no aquest dia.
 
Aquesta decisió l'any passat va comportar la reacció irada de la Delegació del Govern Espanyol que, llavors comandada per Maria de Los Llanos de Luna, va interposar requeriments contra els ajuntaments, el cas més famós va ser el de Badalona, però va acabar en no res al ser arxivat. 
 
En el conjunt de les Comarques Gironines més de 40 ajuntaments han confirmat que el 12  d'Octubre no tenen res a celebrar.