Ofensiva de l'Estat contra els ajuntaments independentistes

Ofensiva judicial del Govern Espanyol contra els municipis que han aprovat mocions a favor de  la declaració del 9N. Més de 200 ajuntaments del país han recolzat la declaració d'inici del procés que van aprovar Junts Pel Sí i la CUP a l'inici de la legislatura i que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional.

This text will be replaced

L'ofensiva judicial de la Delegació del Govern s'afegeix al conjunt de notificacions que diversos ajuntaments han anat rebent des que es va iniciar el procés independentista ara fa quatre anys.  L'Associació de Municipis per la Independència ha comptabilitzat 336 denúncies, de les quals 7, contra Ajuntaments del Baix Empordà.

Guerra de banderes i mocions

La Tallada, Palau Sator, Verges i Torroella van ser denunciat per aprovar una moció a favor de la sobirania fiscal; Mont-Ras per pagar la quota a l'AMI i Palau-Sator i Torroella per declarar-se territori lliure i sobirà. Són mocions que han aprovat molts altres ajuntaments però que judicialment només va repercutir en els citats, i diem repercutir perquè totes elles van ser desestimades pel jutjat.

Al costat d'aquestes denúncies, La Bisbal, Mont-Ras, Palafrugell, Palamós i Pals han rebut al llarg d'aquests darrers anys notificacions per exigir la presència de la bandera espanyola al balcó. La seva abscència, normalitzada en molts indrets fins al punt que molts balcons consistorials no tenen ni pal, ha suscitat l'anoemanda guerra de banderes. Normalment per la queixa d'un veí o partit polític.

L'estelada en dependències municipals també és un camp de batalla i, sobretot en època electoral, diversos consistoris han rebut la visita policial per la seva retirada. Torroella de Montgrí i Palamós en són dos exemples.

Arbitrarietat, estupafacció i suport de l'AMI

Els ajuntaments viuen amb estupafacció aquestes notificacions, sobretot perquè molts cops són arbitràries. És a dir, de tots els ajuntaments que aproven una mateixa moció uns són denunciats i altres no. La resposta, però, és habitualment la mateixa: Seguir endavant.

La darrera de les ofensives, contra els ajuntaments que rescolzen la moció del 9N d'inici del procés de desconnexió, no ha arribat de moment al Baix Empordà però si a altres ajuntaments del país. De fet, davant el reinici de l'ofensiva judicial es mostra contundent.

Tres ajuntaments del país, Celrà, Viladamat i Berga han anat més enllà, i directament que no reconeixen els tribunals