El Govern revisarà el model d'ambulàncies al Baix Empordà a instàncies del Parlament

El Govern posarà sota la lupa el nou Model d'Ambulàncies al Baix Empordà menys de tres mesos després d'haver entrat en vigor. El Parlament ha instat al Departament de Salut a presentar abans de 15 dies un informe d'avaluació i revisió dels efectes que està produint.

This text will be replaced

Aquest model ha generat una gran controvèrsia entre els responsables del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) per una banda i els usuaris i professionals per l'altra. Des del SEM argumenten que es tracta d'un sistema experimental que busca fer més eficient i racional el servei i que ara el que cal fer és adaptar les conclusions de les estadístiques a la realitat de cada territori. En canvi usuaris, professionals i alguns ajuntaments hi veuen una retallada encoberta que precaritza l'atenció sanitària, divideix l'equip professional d'emergències en dos parts i augmenta el temps de resposta davant d'una urgència.
Aquest model es va posar en marxa amb l'anterior conseller de Salut, Boi Ruiz; i ara el nou conseller, Toni Comín, es compromet a revisar-ne l'aplicació. Ho fa instat per una moció de Catalunya Si Que Es Pot que demana elaborar un informe amb Govern, Municipis i Professionals, presentar-lo al Parlament i aplicar les conclusions que se n'extreguin . El propi Comín ja havia admès amb anterioritat que el model tenia deficiències.

La Bisbal mantindrà l'ambulància 24h

La moció va més enllà de l'estudi del model i apunta a la seva reversió, i de fet, ja ordena tirar enrere algunes decisions polèmiques com l'eliminació de l'ambulància 24 hores a La Bisbal.  Aquesta és una victòria de la mobilització popular, que des del moment que es va anunciar la retallada va lluitar per evitar-la amb diversos actes i manifestacions.

La resolució del Parlament és de fet, pel seu impulsor, el diputat Marc Vidal de CSQP, una actualització d'un altre text similar presentat l'anterior legislatura i que l'antecessor de Toni Comín, va incomplir. Segons el diputat i també fonts del Comitè d'Empresa de l'Hospital de Palamós, Boi Ruiz s'havia compromès a donar a alcaldes i professionals tota la informació abans de posar en marxa el model, cosa que no va fer. De fet, en el seu dia fonts sindicals ja van denunciar que el model inclos s'havia posat en funcionament sense la formació adequada del personal.

Equip assistencial dividit en 2

El nou model d'ambulàncies al Baix Empordà divideix l'equip assistencial en dos. Per una banda un Vehicle d'Intervenció Ràpida (VIR) amb personal mèdic i seu a La Bisbal, i per altra una Ambulància de Suport Vital Avançat amb personal tècnic i d'infermeria amb seu a Palamós.

Notícies relacionades

El Conseller de Salut admet deficiències en el model d'ambulàncies i obre la porta a obrir expedients (02-03-2016)

El SEM valora les millores en l'atenció al pacient crític del Baix Empordà després del canvi de model (26-02-2016)

Els treballadors contraris al nou model d'emergències mèdiques demanen que el nou Govern creï una comissió de seguiment (15-01-2016)

Metges de Catalunya alerta que el nou desplegament del SEM n'empitjora la qualitat

Entra en vigor el nou sistema de gestió de les emergències mèdiques al Baix Empordà malgrat l'oposició del territori (14-01-2016)

Treballadors de l'Hospital de Palamós: S'ha arribat al límit, qualsevol nova retallada afectarà la qualitat del servei

Cassolada a La Bisbal d'Empordà contra la retallada del servei nocturn d'ambulàncies

Ajuntament i veïns de la Bisbal, en contra de la reducció del servei d'ambulàncies

La Diputació insta Salut a revisar el nou model d'ambulàncies i li exigeix que n'arregli els problemes (17-02-2016)

Metges de Catalunya alerta que el nou desplegament del SEM n'empitjora la qualitat

Metges de Catalunya alerta que els canvis del SEM divideixen l'equip d'emergències i suposen un risc per a la població (10-04-2015)