Els militants de CDC del Baix Empordà aposten per un partit de centre amb accent socialdemòcrata

Els militants de CDC del Baix Empordà aposten per un partit de centre amb accent social, limitació de mandats i independentista però sempre dins l'euro i la UE. Aquest són els elements més destacats del procés participatiu Torn Obert que el partit està fent arreu del país per definir les bases del seu procés de refundació.


La militància Convergent està cridada a decidir si enterra dignement les sigles que va fundar Jordi Pujol o bé les reformula per encarar aquesta nova etapa de postautonomia i preindependència, tal i com la va definir el President Puigdemont.

El procés participatiu s'ha fet amb un qüestionari de 90 preguntes de tot tipus, des de l'eix ideològic, l'adscripció nacional, passant per qüestions com la limitació de mandats, les llistes electorals o la corrupció. És la primera fase d'un procés que tindrà el dissabte 28 de maig com a dia clau on els militants podran votar les conclusions del procés, que posteriorment es portaran al Congrés Nacional del mes de Juliol, que n'haurà de validar els resultats.

Un partit amb accent social

Pel que fa a l'eix ideològic el 63% dels militants baixempordanesos del partit aposten per una formació de centre. A l'hora de concretar més aquesta expressió el 34,3% aposten per un centre pur mentre que el mateix percentatge voldria que CDC es definís de centre-esquerra.

Aquest accent socialdemòcrata queda reflectit en les preguntes referents a l'àmbit social. Un 91% aposta per pujar el salari mínim interprofessional, un 79% per la dació en pagament i un 66% per la compactació de la jornada laboral.

Pel que fa a qüestions morals, la militància de CDC també s'allunya del clixé clàssic del conservadorisme i un 76% aposta per permetre les adopcions a parelles del mateix sexe i un 86% per regular la prostitució. En l'àmbit educatiu el 66% creu que cal mantenir el model actual basat en la coexistència entre l'escola pública, la privada i la concertada.

Limitació de mandats i transparència

Les idees de la nova política també han penetrat amb força a la militància convergent. Prop de la meitat dels militants vol un model en el qual els càrrecs orgànics i institucionals estiguin separats i un 69% vol que es limitin els mandats dels càrrecs a dues legislatures.  Quasi la totalitat dels militants reclama que els polítics facin balanç de la seva gestió al final del mandat. El 69% dels militants vol que es primi la meritocràcia al nom alhora de confeccionar les llistes electorals.

Pel que fa al Nou País la majoria de la militància aposta per un Estat que defensi l'economia de mercat però tingui especial cura del consumidor. També perquè Catalunya es mantingui dins la UE i la zona Euro com a condició indisipensable i que l'hipotètica República Catalana no tingui exèrcit propi però formi part dels òrgans militars internacionals.

A nivell nacional els resultats no disten gaire i la militància aposta per un partit de centre, amb lleuger accent a l'esquerra, ja que hi ha més persones que volen que aquest centre tingui un discurs socialdemòcrata que no pas liberal.També creuen necessària la separació entre càrrecs del partit i institucionals i reclamen la limitació de mandats a dues legislatures. Pel que fa al futur del partit hi ha divisió d'opinions però a més o menys un 60% els agradaria mantenir el nom de Convergència encara que es fundi un nou subjec