Pals reivindica la catalanitat de Cristòfor Colom

En el cap de setmana de Festa Major de Pals, la vila va voler commemorar aquest dissabte un dels moments més rellevants de la seva història. No es tracta de la història que s'ensenya als llibres de text, sinó la que des del Cercle Català d'Història es reivindica: la sortida de l'expedició de Cristòfor Colom l'any 1492 des de Pals, així com la catalanitat de l'almirall.

This text will be replaced


Per fer-ho es va comptar amb la IV Jornada Colombina d'Estudi i Commemoració, que va començar amb una recreació històrica de la rebuda que van fer els Reis Catòlics a Colom, en la que l'impulsor de l'empresa d'anar a les Índies és Ferran d'Aragó i no Isabel de Castella, tal i com diu la versió oficial. D'aquesta manera, el descobriment d'Amèrica hagués pertanyut a la corona catalanoaragonesa.

La tarda va continuar amb una conferència sobre el rigor i la ciència en les recerques colombines a càrrec d'Eva Sans, Cap de Recerca del Centre Catala d'Història, Jesús Delgado, pèrit cal·lígraf, i l'escriptora Maria Carme Roca, que va defensar les evidències que demostren que Colom era català.

A dos quarts de dotze de la nit es va posar fi a la jornada anteriorment anomenada “Homenatge a Cristòfor Colom i a la Marina catalana” amb una ruta guiada i teatralitzada pel nucli antic de Pals.