El Síndic dóna resposta a l'episodi de l'aigua contaminada a La Bisbal i Forallac

El Síndic de Greuges ha donat resposta sobre l'episodi de contaminació de l'aigua potable de la Bisbal i Forallac. Tres mesos i mig després de la crisi de l'aigua, la resolució aferma l'actuació de l'Ajuntament de la Bisbal i en cap cas qüestiona la gestió que en va fer consistori, que en aquells moments va ser criticada.
This text will be replaced
 
Entre les recomanacions, demana a les diverses administracions i empreses implicades que apliquin una sèrie de mesures. En el cas dels consistoris demana estudiar la compensació a les persones abonades al servei durant els dies d'afectació, garantir el dret a la informació a tots els usuaris com també aprovar un reglament municipal del servei d'abastament d'aigua potable. Des del consistori de la Bisbal asseguren que aquestes accions ja s'estan duent a terme.
 
Va ser el passat 4 d'agost quan l'empresa gestora de subministrament d'aigües Sorea va detectar una concentració elevada d'herbicides i pesticides a la xarxa d'abastament públic de la Bisbal. L'ajuntament va haver de tancar el subministrament i prohibir beure aigua de l'aixeta ni cuinar-hi. 
 
Després de buscar mesures provisionals com repartir aigua d'un camió cisterna i instal·lar filtres de carbó actiu per depurar l'aigua contaminada, no va ser fins al 24 d'agost en què l'aigua de la bisbal i Forallac va tornar a ser apta pel consum. De fet, encara no s'ha trobat l'origen d'aquesta contaminació. Diverses investigacions han corroborat que el pesticida contaminant no s'utilitza als camps de blat que rodegen els municipis i que per tant, que no en són els causants de la contaminació com s'havia sospitat.
 
Construir un nou pou que abastís aigua a La Bisbal d'Empordà i Forallac podria ser una de les solucions per garantir el subministrament d'aigua potable a aquests dos municipis del Baix Empordà. Funcionaria com a complement en el cas que es tornés a repetir un episodi com el que hi va haver aquest estiu.
 
 Els dos consistoris van fer una inversió inicial d'almenys 34.000 euros per resoldre la crisi de l'aigua contaminada. Uns costos que s'han eixamplat mensualment pel pagament del lloguer dels filtres de carbó actiu i els vehicles cisterna