ERC recolza les ordenances fiscals de Palafrugell

L'Ajuntament de Palafrugell apujarà l'IBI un 1% i el rebut de l'aigua un 2,5%, a més de fer modificacions per incloure noves bonificacions. El ple va aprovar les ordenances fiscals del 2016 amb els vots a favor de l'equip de govern (PSC-CiU-Entesa) i, sorpresa, d' ERC, que tot i que va explicar que faria uns números diferents hi va acabar donant suport.

This text will be replaced

Els números votats aquest dimarts preveuen un increment de l'IBI després de 4 anys de congelació. Un augment que l'equip de govern vol destinar a la despesa social. Per pal·liar els possibles efectes adversos d'aquesta decisió a les famílies s'augmenta el límit del valor cadastral per a famílies nombroses des dels 87.500 euros fins als 97.125. A més es crea una bonificació del 50% per aquells immobles que es lloguin a través de l'Oficina Municipal d'Habitatge i també un 50% per aquells habitatges destinats al lloguer social per a gent gran.

Diverses bonificacions

Pel que fa a altres taxes el ple va aprovar una bonificació del 100% en la de guals per aquelles persones amb mobilitat reduïda que necessiten accedir als seus garatges amb cadira de rodes. En l'apartat d'escombraries es redueix de 8 a 6 el nombre d'entregues a la deixallaria per obtar a una bonificació del 30%. També s'incrementa d'un 20 a un 25% la bonificació per tenir un compostador de deixalles a casa.

A l'altra banda, es crea una taxa de 100 euros per ocupar un hort urbà i s'incrementa la taxa d'aigua per, segons l'equip de govern, recuperar el dèficit tarifari que existeix en la seva gestió.

Des de l'executiu municipal s'argumenta que aquestes ordenances fiscals segueixen l'estela de prioritzar els serveis socials sense traslladar més pressió fiscal als ciutadans.

ERC arranca un compromís a Juli Fernández

Diferent ho veu el principal partit de l'oposició, que tot i això, va donar suport als comptes perquè l'alcalde Juli Fernández va acceptar crear una comissió per estudiar bonificacions per projectes empresarials que tinguin un interès local.

El portaveu Sergi Sabrià va explicar que, a priori, la posició del seu grup és la congelació de l'IBI i fer més redistributibes algunes taxes. ERC proposa canviar la base de càlcul de la taxa de recollida d'escombraries per fer-la a partir del valor de l'habitatge i el nivell de renda de les famílies. També proposen bonifiacions de fins al 95% en l'Impost d'Activitats Econòmiques per aquells emprenedors o empreses que desenvolupin activitats d'especial interès o utilitat municipal i oferir-los incentius i bonificacions per a la contractació de persones discapacitades i ús de les energies renovables.  Pel portaveu republicà, Sergi Sabrià, les ordenances podrien ser més justes però va acabar donant-los suport perquè l'increment proposat és petit i perquè el govern es va comprometre a estudiar algunes de les bonificacions que van proposar.

Mocions pel President Companys, el nomenclàtor, el 9N o els saharauis

Al marge d'aquesta qüestió el ple va votar diverses mocions. La primera en motiu del 75è aniversari de l'assassinat del President Companys per demanar que s'honori a la seva memòria que va rebre els vots de tothom excepte de C's que es va abstenir sense voler explicar el sentit del seu vot.

La segona per eliminar del nomenclàtor local les noms relacionats amb la monarquia Borbònica. Cs i dos regidors del PSC hi van votar en contra, ERC i CiU a favor i la resta del PSC es va abstenir, entre ells Xavier Rocas i Juli Fernández.

La darrera de les mocions va ser en defensa dels imputats pel 9N amb el suport de tots els partits excepte Ciutadans, que va absentar-se de la votació perquè qui la presentava, el portaveu del grup de CiU Albert Gómez, va deixar Unió i encara no ha aclarit de quin partit forma. De fet, el portaveu taronja, Víctor Girbal, va intentar sense èxit que es declaressin nul·les les proposicions de Gómez perquè considera que al haver abandonat Unió podria ser un trànsfuga.

També es va votar una moció urgent de suport al poble saharaui.