Es presenta la primera fase de la restauració de les pintures de Sant Martí de Palafrugell

Ha tingut lloc la presentació tècnica de la primera fase acabada dels treballs de restauració de les pintures murals de l’església parroquial de Sant Martí, de Palafrugell. 

La presentació s'ha feta la mateixa església i anirà a càrrec d’Imma Brull, de l’empresa 4Restaura, qui va explicar el procés tècnic que ha seguit per retornar a les pintures llur esplendor original, apagat pel pas del temps.

Les pintures de Sant Martí de Palafrugell, fetes els anys 40 del segle passat per la mà de l’artista barceloní Guillem Soler Gatvillaró (1905-1971), es trobaven en força mal estat en alguns sectors per l’efecte d’humitats i filtracions d’aigua que hi s’havien produït en el passat i pel fum dels ciris. Així ho va diagnosticar un estudi encarregat per la parròquia fa dos anys. Atesa la magnitud de la feina a fer, ja que les pintures omplen bona part dels murs i de les voltes del temple, es va decidir que es faria per etapes, conforme s’anés disposant dels recursos per finançar-ne el cost. En aquest sentit, i per tal de poder tirar endavant la primera fase dels treballs, des de la parròquia s’han impulsat diferents iniciatives per recollir fons, com ara col·lectes entre els feligresos i una exposició i venda de quadres cedits per artistes locals que es va fer entre el gener i el febrer de 2015.

Aquesta primera fase, iniciada el mes de maig de 2015 i finalitzada el juliol, ha permès restaurar els murals de la part central de l’absis i un sector de l’anomenada Capella Fonda. La intervenció ha consistit a netejar les superfícies, reparar esquerdes, recompondre les parts danyades i fixar els pigments conservats per tal que no es deteriorin. A banda dels murals, els treballs inclouen també la restauració de la imatgeria exempta, en aquest cas, la que es troba situada al presbiteri.

4Restaura, l’empresa que duu a terme els treballs, és una empresa de Girona especialitzada en restauració d’art antic i amb una dilatada experiència en pintura religiosa medieval i moderna.

L’acte es completarà amb l’actuació de les corals palafrugellenques Nit de Juny i Mestre Sirés, que interpretaran algunes cançons del seu repertori.

Fotografia: Ajuntament de Begur