El museu del suro de Palafrugell ja forma part de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya

El ple de l’Ajuntament de Palafrugell va aprovar la proposta d’adhesió a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), la qual promou l’oferta de museus i centres d’interpretació del patrimoni fabril històric. El municipi del Palafrugell considera aquest pas com una oportunitat de promoció del Museu del Suro així com d’altres exponents del patrimoni industrial local.

La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya, la XATIC, és l’associació que agrupa l’oferta de turisme industrial més àmplia de Catalunya:  Museus, Centres d’Interpretació, Antigues Fàbriques o Mines d’arreu del territori català.

L’associació, que es va formar l’any 2006, agrupa a dia d’avui més de 25 localitats de gran diversitat que tenen en comú un important i variat llegat industrial que permet conèixer a fons la revolució industrial del nostre país i, amb ella, la transformació del territori i de la societat de la Catalunya contemporània.

L’oferta turística i cultural de la XATIC permet que els visitants puguin explorar una Catalunya diferent, amb activitats per a tota la família:  recórrer les galeries d’una mina de carbó o d’una muntanya de sal, contemplar el modernisme d’una antiga colònia tèxtil, viure en primera persona el procés d’elaboració del cava o del paper, acompanyar en el seu viatge un gra de blat des del camp fins al sac de farina, o viatjar en el primer tren del país.

Amb seu a Terrassa, la XATIC té l’objectiu de generar una línia d’actuació comuna com a eina de projecció, atracció de visitants i creació d’activitat econòmica i cultural en l’entorn del turisme industrial.

Amb la vista posada en l’objectiu esmentat, la xarxa va crear el programa anomenat Indústria Viva, a través del que qualsevol empresa pot mostrar els seus processos productius amb finalitats educatives i professionals, però també per donar-se a conèixer als seus clients i al públic en general, establint així una corrent de confiança i fidelització i obrint una línia de negoci innovadora:  la visita turística a l’empresa en actiu.

I per tal de tenir especial atenció al públic interessat amb el Turisme Industrial, existeix el Club XATIC, que agrupa actualment al voltant dels 3.100 socis i que ofereix avantatges especials als titulars del seu carnet en tots els equipaments de la Xarxa, i en els Establiments Adherits al Club.