La Diputació clou els actes de commemoració del Centenari de la Mancomunitat amb la publicació d'una guia de la col·lecció ‘Quaderns de la Revista de Girona’

La Diputació de Girona ha posat punt final al conjunt d'actes de commemoració del Centenari de la Mancomunitat de Catalunya amb la publicació d'una guia de la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona”. 

El llibre recull tota la informació elaborada per un equip d'experts coordinats per Joaquim Maria Puigvert i Narcís Figueras per a la realització de  l'exposició itinerant “La Mancomunitat de Catalunya a les terres de Girona”.

La presentació del llibre s'ha fet aquest vespre al museu del Suro de Palafrugell, un espai que aquests dies acull també l’última itinerància de l'exposició. Han assistit a la presentació Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Juli Fernández, alcalde de Palafrugell; Gemma Batlle, directora de Banca Institucional a Girona, “Caixabank”; Joan Domènech, director de la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona”; Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, i Joaquim Maria Puigvert i Narcís Figueras, coordinadors del llibre.

La guia, que porta el mateix títol que l'exposició: La Mancomunitat de Catalunya a les terres de Girona, aporta una visió renovada sobre el que va ser aquesta institució i sobre les principals actuacions que va desplegar entre el 1914 i el 1924 a les terres de Girona en els àmbits de territori, comunicacions, educació, cultura, sanitat, agricultura, patrimoni i natura. L'obra pretén oferir les claus per comprendre què va suposar la primera experiència d’autogovern de la Catalunya contemporània, basada en el fet de mancomunar l’acció de les quatre diputacions catalanes, amb una perspectiva nacional.

Pel que fa a l'exposició, després de ser exhibida aSanta Coloma de Farners, la Bisbal d’Empordà, Olot, Lloret de Mar, Girona, Peralada, Figueres, Ripoll, Breda, Vilabertran, la Jonquera i Sant Feliu de Guíxols, clou ara la seva itinerància al museu del Suro de Palafrugell. Durant el seu recorregut ha estat visitada per milers de persones i per  nombrosos centres educatius d'ESO i Batxillerat, per als quals es va elaborar un material didàctic específic.

Número 179 de la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona”

La Mancomunitat de Catalunya a les terres de Gironaés el títol del número 179 de la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona” que edita la Diputació de Girona conjuntament amb l’Obra Social “la Caixa”. Al llarg d’aquesta notable quantitat de volums que s’han publicat, la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona” ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines mitjançant les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general).

El llibre ha estat coordinat per un conjunt d'experts encapçalats pe Joaquim Maria Puigvert,professord’històriacontemporàniadelaUniversitatdeGirona, iNarcísFigueras,professord’estudiscatalansdelaUniversitatObertadeCatalunya. També hi han col·laborat JordiBohigas,MònicaBosch,PereBosch,XavierCarmaniu,XavierCastanyer,JordiFalgàs,MaximilianoFuentes,RosaMariaGil,CarlesGorini,AndreuPujoliEnricPujol.En la  tasca de documentació també hi ha participat el Patronat Francesc Eiximenis, enestretacol·laboracióambl’Arxiu General de la Diputació de Girona, i diversosarxiusmunicipalsicomarcals,museusicentresd’estudisdelescomarquesgironines.