El Mestre Bastons rebrà aquest vespre la Creu de Sant Jordi

La Generalitat entrega aquest vespre la Creu de Sant Jordi al compositor i intèrpret d'havaneres palafrugellenc Josep Bastons. Ell és una de les 27 personalitats i les 13 entitats que s'han destacat pels serveis prestats a Catalunya en defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. La Generalitat distingeix així a les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin estat importants pel país.
Josep Bastons i Fàbrega és un compositor i intèrpret del món de l'havanera. Per la seva contribució al gènere mariner com a autor d'un bon nombre de peces, entre les quals destaca 'Mariner de terra endins', 'Tamariu o 'Lola la tavernera'. Membre durant molts anys del grup Peix Fregit ha estta un dels puntals de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell. La qualitat de la seva obra i el seu cànon interpretatiu han contribuït a renovar el patrimoni musical de l'havanera sense trair la tradició.
 
This text will be replaced
 
Josep Bastons és el fundador del grup d'havaneres Peix Fregit. Nascut a Palafrugell fa 89 anys, aquest palafrugellenc va dedicar-se durant anys a l'ofici familiar de tapisser mentre cursava els seus estudis de música. En els primers escenaris on va pujar ho va fer amb diverses orquestres. I no va ser fins als anys 70 quan es va posar a entonar les primeres havaneres. L'any 74 es proposa a Josep Bastons que participi amb la Maria Cervera i en Manel Iglesias, a la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell. Va ser llavors quan van haver d'oficialitzar el grup de música batejat finalment amb el nom de Peix Fregit. Bastons va decidir juvilar-se ara fa 9 anys per dedicar-se a la tasca de compositor. Durant la seva trajectòria  ha musicat prop d'un centenar de peces, entre el repertori hi trobem havaneres, valsets, boleros, tangos, balades, polques i masurques. 
 
Se'l considera un mestre de la cançó marinera i per això se'l coneix com el mestre Bastons qui a dia d'avui segueix dirigint el moment final de la cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell, quan sonen els  temes més populars, 'La bella lola' i 'El meu avi'. A totes les cantades d'arreu dels Països Catalans s'escolta el nom de Josep Bastons al presentar el repertori de temes mariners. La seva música segueix acompanyant les lletres dels millors lletristes del món de l'havanera i cançó de taverna com Carles Casanovas,Tòfol Mus i Narcisa Oliver d'entre altres. També ha musicat poemes de Mossèn Cinto Verdaguer i Miquel Martí i Pol.
 
Durant la seva trajectòria tan vinculada amb la cançó marinera ha rebut diversos premis i homenatges.