Carles Puigdemont imposa la Creu de Sant Jordi a Josep Bastons en un acte solemne a Palau

Oficialment el mestre Bastons ja és un prohom de Catalunya. Aquest va ser el moment que el president de la Generalitat Carles Puigdemont li imposava la Creu de Sant Jordi en un acte solemne al Palau de la Generalitat. El palafrugellenc és un dels més de 20 guardonats amb  aquesta distinció.

Josep Bastons és el fundador del grup d'havaneres Peix Fregit. Nascut a Palafrugell fa 89 anys va dedicar-se durant anys a l'ofici familiar de tapisser mentre cursava els seus estudis de música. En els primers escenaris on va pujar ho va fer amb diverses orquestres. I no va ser fins als anys 70 quan es va posar a entonar les primeres havaneres. Durant la seva trajectòria  ha musicat prop d'un centenar de peces, entre el repertori hi trobem havaneres, valsets, boleros, tangos, balades, polques i masurques. A més és fundador del grup Peix Fregit.

Enguany, han rebut la creu de Sant Jordi 27 personalitats i 13 entitats, de disciplines diverses. L'escultor Emili Armengol, la neuròloga Mercè Boada, el físic Josep Enric Llebot i la cuinera Ada Parellada van figurar entre els guardonats. Pel que fa a les entitats, es van endur el reconeixement la sala Cabanyes de Mataró, l'Acadèmia Tastavins del Penedès i l'Associació Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta, o la Fundació Vila Cases, entre d'altres.

El metge Bonaventura Clotet va parlar en nom de tots els guardonats, i va reclamar una llei de mecenatge i les màximes quotes d'autogovern per a Catalunya. El conseller de Cultura va definir els guardonats com a ultralocals però al mateix temps universals, com els millors catalans, i Carles Puigdemont va dir que els guardonats són el millor exemple d'una nació viva i dinàmica.