La Fundació Morató reedita el llibre que va donar origen a la Cantada d'Havaneres de Calella

Divendres 17 de juny va tenir lloc la presentació de la reedició facsímil de Calella de Palafrugell i les havaneres, el llibre editat l’any 1966 a partir del qual es va produir el renaixement de l’havanera com a gènere musical i que, de manera inesperada, va donar origen a la Cantada de Calella de Palafrugell. La Fundació Ernest Morató ha estat qui ha promogut la iniciativa amb el suport de la Caixa i la col·laboració de l’Ajuntament de Palafrugell.

La presentació, feta al Museu del Suro, va anar a càrrec de Carles Alsius, fill de Francesc Alsius, un dels impulsors de l’edició original. Juntament amb el llibre, es va presentar el CD inèdit amb les veus de la mítica cantada de can Batlle de 1966, que va amenitzar la presentació d’aquell volum. L’acte va servir, també, per homenatjar els familiars dels artífexs de l’obra original, editors, autors i els fundadors del grup d’havaneres Port-Bo, que es va estrenar amb aquella cantada.

Un llibre de col·leccionista

Calella de Palafrugell i les havaneresés un recull, amb la lletra i la partitura, de les havaneres populars que es cantaven a les tavernes de Calella abans del turisme. Els promotors van ser-ne Francesc Alsius i Frederic Martí, els quals van encarregar-ne la confecció a un destacat calellenc d’adopció, Joan Pericot. Pericot, qui també és l’autor de les il·lustracions, va comptar amb la col·laboració entusiasta del cantaire Ernest Morató i del músic i compositor Frederic Sirés. Per celebrar l’aparició del llibre, el 28 d’agost de 1966 es va organitzar una cantada a a la taverna de can Batlle, punt de trobada per excel·lència dels pescadors i dels amics de Calella. La bona acollida de la iniciativa va fer que l’any següent es muntés la que seria la primera cantada ‘oficial’, a la platja d’en Calau.

El facsímil —del qual se n’ha fet una tirada de 1.500 exemplars—, amb el CD de la cantada del 66 de regal, és a la venda des del passat 17 de juny i es pot adquirir al preu de 18 euros.