Palafrugell reconeix a Josep Bastons amb la medalla d'Honor de la Vila

També s’atorga el Diploma al Mèrit Ciutadà a l’AVAC i el grup Port Bo

El Ple de l’Ajuntament de Palafrugell ha aprovat, per unanimitat, en la sessió celebrada el 28 de juny de 2016 atorgar la Medalla d'Honor de la Vila de Palafrugell a Josep Bastons i Fàbrega. Aquest guardó és“el “màxim exponent del reconeixement de la ciutat a persones que bé per actes o actuacions memorables en el temps o que per mèrits propis ben definits, tinguin una incidència clara i manifesta en pro de la ciutat”.

Josep Bastons i Fàbregaha estat i és un dels impulsors de l’havanera tant des del punt de vista compositiu com des del de la interpretació, amb peces pròpies tan importants com Mariner de terra endins, Tamariu o Lola la tavernera, creant un corpus extens i de qualitat alhora que un cànon interpretatiu que ha modernitzat el gènere sense trair la tradició.

La Cantada d’Havaneres de Calella és un dels esdeveniments culturals de més importància anual a Catalunya i ha posat en valor l’havanera com un dels gèneres populars de més rellevància al nostre patrimoni musical i es reconeix Bastons com un dels puntals de la Cantada on ha intervingut des de la seva primera actuació l’any 1974, ininterrompudament fins enguany, actuant amb el grup Peix Fregit i dirigint l’actuació coral final.

També es reconeix la dilatada carrera de Josep Bastons en el món de la música, a la dècada dels quaranta del segle XX, participant en orquestres de renom tals com la Maravella o la Costa Brava o fundant el cèlebre grup Peix Fregit.

Diploma al Mèrit Ciutadà a l’AVAC i al Grup Port Bo

En el decurs de la mateixa sessió plenària municipal es va acordar, també per unanimitat, atorgar el Diploma al Mèrit Ciutadà de Palafrugell a l’Associació de Veïns i Amics de Calella AVAC i al grup d’havaneres Port Bo. Aquesta distinció es concedeix “a persones, entitats, confederacions, agrupacions, institucions, empreses, comerços, etc, que mereixin la gratitud de Palafrugell per a activitats destacades en el camp cívic, cultural, esportiu, comercial o d’altres, que donin prestigi a la vila de Palafrugell”.

L’Associació de Veïns i Amics de Calella AVACés una associació plenament consolidada que disposa d’una trajectòria de més de 50 anys, que va estar organitzant, al llarg de 20 anys, la Cantada d'Havaneres de Calella, fins que el 1987 va decidir traspassar-ne l’organització a l’Ajuntament de Palafrugell.

L’AVAC treballa perquè Calella de Palafrugell sigui un referent turístic, patrimonial i paisatgístic, mostrant-se com una de les postals representatives de la Costa Brava, alhora que segueix treballant per fomentar l’associacionisme, organitzant actes culturals i implicant-se en els esdeveniments lúdics i festius que es realitzen al nucli.

L’AVAC, diu l’acord de concessió d’aquesta distinció, segueix essent un referent a nivell associatiu cohesionant als veïns i veïnes de Calella.

Grup Port Bo

S’atorga el Diploma al grup Port Bo com a reconeixement a la seva activitat cultural i musical al llarg de 50 anys, un dels grups d’havaneres que ha tingut una vinculació més estreta amb la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell, participant en totes les seves edicions.

El grup Port-Bo porta el nom de Palafrugell i de Calella arreu on ofereixen la seva música, fins i tot fora de les nostres fronteres, com ho han demostrat actuant a Turquia o Japó entre d’altres, recollint i renovat l’herència dels antics cantaires a les tavernes de Calella.

El grup Port-Bo segueix essent un referent a nivell musical per la seva qualitat i la seva dilatada discografia.

El lliurament d’aquestes distincions tindrà lloc, coincidint amb la Festa Major de Palafrugell, el diumenge dia 17 de juliol, a les 7 de la tarda, en el decurs d’un acte obert al públic, al Teatre Municipal.