Mongeta blanca cuita o bacallà esqueixat són els productes suspitosos del brot d'intoxicació botulínica que manté 2 bombers palagrugellencs ingressats

L'Agència de Salut Pública investiga dos casos d'intoxicació per toxina botulínica a Palafrugell que es poden haver donat per haver consumit mongeta blanca cuita o bacallà esqueixat, ambdós en conserva.
Els afectats són dos bombers que actualment es troben ingressats a l'Hospital Josep Trueta. Les dues persones van començar amb els símptomes el mateix dilluns a la nit. Dimarts van acudir a urgències a l'hospital de Palamós d'on van ser derivats a l'Hospital Josep Trueta de Girona.
 
Les investigacions es centren en el dinar casolà que van compartir els afectats dilluns pasat amb set companys més mentre estaven de guàrdia al parc de bombers de Palafrugell. Tot apunta que es tracta d'una intoxicació alimentària per botulisme, una afecció molt poc freqüent però de conseqüències greus. Els brots de botulisme s'associen tradicionalment al consum de conserves casolanes.  El botulisme és una malaltia poc freqüent, el darrer brot declarat a Catalunya va ser l'any 2011, quam es van intoxicar membres d'una mateixa família a Barcelona.
 
Avui  l'Agència de Salut Pública de Catalunya  informa que, en el decurs de la investigació relacionada amb el presumpte brot per toxina botulínica comunicat el passat 29 de juny,  s’han identificat dos productes que van ser consumits pels afectats i que podrien estar relacionats amb el brot.

Les dades dels productes són:

•    Mongetes cuites en pot de vidre de 400gr envasats per Hermanos Cuevas S.A. i distribuïts per Bon Preu i Condis a Catalunya. Els lots que s’estan investigant són: L-146-16, L-155-16, L-166-16, L-160-16, L-127-16, L-120-16, L-082-16, L-116-16.

•    Bacallà esqueixat dessalat de 250 gr. marques Bon Preu i Royal, envasats per Copesco &Sefrisa SA. Aquests productes es poden trobar en diferents cadenes de supermercats. Els lots que s’estan investigant són: 6144b1-144, 6151b1-151, 6158b1-158, 6159b1-159, 6165b1-165, 6167b1-167, 6172b1-172.

Els lots presumptament implicats s'han distribuït a diferents establiments de l'Estat espanyol i les empreses afectades ja estan procedint a la seva retirada. L'Agència de Salut Pública de Catalunya aconsella a les persones que tinguin a casa seva algun envàs d’aquests productes, s’abstinguin de consumir-los preventivament fins que s’acabi la investigació del cas.

La incidència s'ha comunicat a través del Sistema d'Intercanvi Ràpid d'Informació d'alertes alimentàries (SCIRI) per al coneixement de la resta de les autoritats sanitàries de l'Estat. Els serveis d'inspecció de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i de l'Agència de Salut Pública de Barcelona duen a terme les actuacions oportunes de control oficial pel que fa a la retirada del producte del mercat.