La carbonera de Sant Climent de Peralta fumeja fins a final de mes

En aquest indret de Sant Climent de Peralta fa 20 anys que s'hi fa la carbonera. El que havia sigut un ofici tradicional s'ha convertit avui en una festa que s'allarga durant tot un mes i en el que es busca transmetre a les noves generacions com es feia de manera artesana el carbó, un dels combustible que dècades enrere era essencial.
L'1 d'octubre es va començar a empilar, una setmana més tard es va embalumar i el passat 12 d'octubre es va encendre la carbonera que segueix fumenjant fins que el darrer cap de setmana d'octubre es desempili. Aquests són els passos que seguia tot carboner anys enrere per extreure, acabada la cuita la seva producció de carbó.
 
This text will be replaced
 
Avui la carbonera és una atracció pels visitants que volen conèixer la història d'un ofici tradicional a la zona de les Gavarres. La festa esdevé un aplec de persones que comparteixen xefles i coneixements i que curiosament a diferència d'altres aplecs de cap de setmana aquest s'allarga durant 20 dies, els que necessita la carbonera per transformar la llenya en carbó. També els escolars visiten cada any aquest paratge durant la carbonera, aquesta setmana hi passaran entre 800 i 1000 estudiants.
 
Aquesta és la 24a Carbonera que es fa a Forallac, concretament avui al paratge Lluís Pla de Sant Climent de Peralta que porta el nom de qui va ser l'impulsor de la festa.