La Gacela torna a l'aigua

Una grua de grans dimensions ha realitzat la maniobra de tornar al seu amarrador habitual la Gacela, la barca-museu del Museu de la Pesca que durant tres mesos ha estat varada damunt del port pesquer on s'han realitzat els treballs de manteniment.
This text will be replaced
INTERVÉ: Raúl Mata, tècnic del Museu de la Pesca
 
Per primer cop aquesta tasca de manteniment s'ha fet íntegrament al port pesquer de Palamós, apropant al públic en general les tasques de conservació de les embarcacions. Això ha servit al Museu de la Pesca per organitzar durant els 3 mesos que s'han allargat els treballs activitats guiades a les tasques de manteniment per explicar com és la feina del mestre d'aixa. 
 
La Gacela és una eina que té el Museu de la Pesca pel seu programa cultural i pedagògic, juntament amb l'altra barca que tenen, l'Estrella Polar. L'any passat 4.800 persones van visitar aquestes embarcacions que té el museu en propietat. 
 
Les visites que s'han realitzat han permès explicar les tècniques constructives, els materials, els professionals de la restauració o les feines de manteniment necessàrie. Les actuacions s'han centrat bàsicament sobre l’obra viva de l’embarcació. El contacte de la barca amb l’aigua de mar deteriora ràpidament la fusta i els claus de ferro per la qual cosa és convenient eixugar fustes, canviar peces i tractar-les amb pintures i imprimació. La neteja de l'embarcació s'ha fet com es feia antigament, és a dir amb rasqueta i fregall, sense emprar mànega d'aigua a pressió per tal de minimitzar el risc de pol.lució. Aquest cap de setmana durant la fira marinera Palamós Terra de Mar la Gacela ja estarà a punt per rebre visites.