L'Escola de la Vila és una de les 8 escoles baixempordaneses incloses en el programa Escola Nova 21

L'Escola de la Vila de Palamós és una de les gairebé 500 escoles catalanes que s'han sumat al programa Escola Nova 21, una iniciativa de la Unesco, la Fundació Jaume Bofill, la UOC i l'Obra Social La Caixa per fer la transició cap al sistema educatiu avançat.
This text will be replaced
 
El mirall són les escoles que treballen per projectes, no utilitzen llibres de text, deixen de posar deures i no fan servir exàmens per avaluar els alumnes. Aconseguir que el model educatiu prepari als estudiants per enfrontar-se als problemes de la vida quotidiana proposant-los reptes que els motivin, aquest és el model de pedagogia activa amb el que es treballa a l'cola avançada.
 
Aquest model trenca esquemes i moltes famílies pateixen per l'avaluació i per si reaalment els seus fills absorveixen les competències. Des de l'escola asseguren que també el sistema d'avaluació canvia i que igual que la transformació d'infantil ha empès el canvi a la primària el camí seguirà amb canvis a la secundària.
 
Actualment hi ha 8 escoles del Baix Empordà que formen part del programa Escola Nova 21. Periòdicament els equips directius d'aquestes escoles es troben per intercanviar experiències i definir una línia educativa que tenen clar que ha d'acompanyar als canvis que vivim com a societat.