Per dijous gras, coca de llardons menjaràs

Com fan les foques a l'hivern, la tradició diu que per Dijous Gras t'has d'embutir de carn i aliments 'pecaminosos' perquè a l'estil de l'amenaça de Joc de Trons 'Quaresma is Comming'.

This text will be replaced

Intervé: Joan Chamorro, pastisseria Can Gironès

El Dijous Gras marca oficialment l'inici del Carnaval. Aquells dies en què la fèrria tradició cristiana permetia els mortals a deixar-se anar sense por al pecat. Sobretot tenint en compte que just després arribava la Quaresma i la Setmana Santa, un temps de litúrgia ortodoxa i recolliment.

Potser per això, la tradició manava 'atiforrar-se' de menjar i quina cosa més greixosa i nutritivament pecaminosa que una coca carregada de greixons. La de llardons segueix essent l'estrella de les pastisseries aquests dies. Bàsicament una coca a base d'ous, sucre, farina, llardons i pinyons, però amb diferents varietats.

Tot i que la coca de llardons es ven tot l'any és per aquestes dates quan té més èxit i s'hi afegeixen la varietat de brioix i pa de pessic. Es tracta d'un àpat molt polivalent que tant pot servir per esmorzar, com per berenar, com per postres, atès que barreja dolç i salat. La coca de llardons competeix amb la botifarra d'ou com a àpat estrella d'aquesta jornada.